U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Predstavljena Sabrana dela Gordane Todorović

Autor 30 apr 2019

PROKUPLJE- U Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” predstavljena su Sabrana dela Gordane Todorović. Njih je priredila master književnosti i pesnikinja Milica Milenković iz Svrljiga, koja je na ovaj način želela da zavičajnu pesnikinju vrati u tokove srpske književnosti.

Ona je na ovom književnom susretu istakla da se o nemerljivom talentu Todorovićeve, govorilo u pesničkim krugovima njenog vremena i da se sa sigurnošću zna da joj se divio i Branko Miljković.

-Ovaj veliki pesnik je govorio da je Todorovićeva zrela pesnikinja i da je uprkos njenoj stidljivosti, bila jedan veliki pesnički um, istakla je Milenković.

Prema mišljenju priređivača izložbe o ovoj pesnikinji, Jovana Mladenovića, ova Sabrana dela, sa kojima je Todorovićeva vaskrsla, predstavljaju pisani spomenik koji joj je na vrlo plodotvoran i lep način podigla Milenkovićeva.

Pročitajte i...  Zašto da idemo na more kad imamo Lukovsku banju

O knjizi je, pored Milenkovićeve i Mladenovića, govorio i profesor Filozofskog fakulteta Goran Maksimović, koji je, između ostalog, istakao da je Todorovićeva jedna od najtalentovanijih pesnikinja 20 veka.

-Ona je obeležila srpsku književnost neosimbolizma, zajedno sa predvodnicima te generacije, Brankom Miljkovićem, Vaskom Popom, Stevanom Raičkovićem, Ivanom V. Lalićem. Međutim, dok su njeni generacijski pesnički drugovi, decenijama bili u središtu pažnje kritičara, ona je ostala gotovo zaboravljena posle svoje smrti. Ovaj podvig prikupljanja njene rukopisne zaostavštine, na koji se osmelila Milica Milenković, nesumnjivo će doprineti tome da poezija Gordane Todorović ponovo bude prisutna i da se na izvestan način afirmiše, naglasio je profesor Maksimović.

Publika u Biblioteci je na ovom književnom susretu, imala priliku da, kroz prezentaciju, isprati život i delo Gordane Todorović, ali i da čuje njenu poeziju.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=465488

30 apr 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up