Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Predstavljena virtuelna postavka i mobilna aplikacija o Gvozdenom puku

Autor 10 okt 2018

PROKUPLJE- U Narodnom muzeju Toplice predstavljena je virtuelna postavka i mobilna aplikacija „Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918.“ Aplikaciju za mobilni telefon uradila je Arhimedia grupa iz Niša.

-Ovo je jedan novi multimedijalni način prikazivanja istorijskih podataka, gde posetilac, pomoću nove tehnologije, može da se informiše o sadržaju vezanom za samu aplikaciju. Ovde se konkretno radi o Gvozdenom puku i o svim detaljima vezanim za njega, rekao je Dušan Tatić sa Elektronskog fakulteta u Nišu, koji je prokupačkoj publici predstavio virtuelnu postavku i mobilnu aplikaciju o Gvozdenom puku.

On je dodao da aplikacija sadrži istorijske podatke i činjenice, koji će zainteresovane informisati o važnosti i značaju najodlikovanijeg puka srpske vojske Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, poznatijeg kao Gvozdeni puk.

-Aplikacija će moći da se dopuni ukoliko se dođe do novih podataka. Ona govori o kretanjima i dešavanjima vezanim za ovaj slavni puk i njegove junake. Sadrži i sve bitke u kojima je puk učestvovao, nosioce Karađorđeve zvezde, njihove fortografije i biografije, kao i mesta u svetu gde su podignuti spomenici ovom slavnom srpskom Gvozdenom puku, istakao je Tatić i dodao da postoji ideja da aplikacija bude višejezična i da dobije zvuk, tako što će najverovatije neki glumac pročitati njen sadržaj.

Prema rečima direktora Narodnog muzeja Toplice Darka Žarića, biografski podaci o svim nosiocima Karađorđeve zvezde koji su imenovani na betonskim stubovima u Spomen parku, mogu se pročitati kada se mobilni telefoni približe betonskoj kocki i uz pomoć interneta, na telefonu će se pojaviti podaci o toj ličnosti.

Ukupan broj nosilaca Karađorđeve zvezde je 229, a među njima je i 26 onih koji nisu bili u Gvozdenom puku, ali su nosioci ovog najvećeg srpskog ratnog odlikovanja i iz Toplice su.

-Na betonskim kockama ispisana su imena svih naših slavnih junaka iz Gvozdenog puka. Tako su dvostruki nosioci ovog prestižnog odlikovanja upisani na po jednoj kocki, a jednostruki nosioci, po dvojica na jednoj kocki, naglasio je Darko Žarić.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=86191

10 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up