U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prelo i poselo u Tovrljanu

Autor 6 okt 2019

BLACE- Nakon premijere, koja je nedavno održana u Domu kulture u Prokuplju, mladi glumci 4/2 razreda Osnovne škole “Ratko Pavlović Ćićko”, odigrali su pozorišnu predstavu “Sećamo se prela i posela” u izdvojenom odeljenju Osnovne škole “Svetislav Mirković Nenad” iz Male Plane u Tovrljanu.


Hladno vreme, nije sprečilo glumce da meštanima Tovrljana, Trnovog Laza, Arbanaške, Kruševice i drugih susednih sela pokažu kako se čuvaju narodni običaji, tradicija i kultura jednog naroda.
Kroz kazivanje, pevanje, igranje i glumu, pokazali su sve ono što se nikada ne sme zaboraviti, a to je kultura, istorija i tradicija jednog naroda.


Režiser predstave, učiteljica Slavica Čikarić, naglašava da je poruka ove predstave, da mladi ne smeju da zaborave svoje i poreklo svog naroda.
-Ovom predstavom smo pokazali, da našu decu učimo pravim vrednostima i običajima iz ranijih vremena, izjavila je ona.
Inače, ovo je četvrto gostovanje malih glumaca Ćićkove škole u jednom od najudanjenijih prokupačkih sela.
Jednočasovni program, koji su priredili đaci ove Škole zajedno sa svojim vršnjacima iz Škole u Tovrljanu, dugo će se pamtiti.
-Ova Škola je preporodila selo. Mali, ali hrabri, marljivi i vredni učenici, zajedno sa svojim učiteljem Markom Čikarićem, nama starijima vratili su radost i osmeh. Svaka im čast, izjavila je Aida Šmigić iz Tovrljana.
Milorad Đalović je došao iz sela Dedince, opština Kuršumlija, kako bi prisustvovao pozorišnoj predstavi.
-Smatram da će gostovanje i sam nastup dece biti tema o kojoj će se pričati, ne samo mesecima, nego i godinama. Organizovati pozorišnu predstavu u selu, koje je od Prokuplja udaljeno više od 30 kilometara, za svaku je pohvalu. Hvala svima koji su doprineli da i mi meštani, kao i naša deca, vide kako se i putem predstave čuva narodno blago, izjavio je Đalović.

Pročitajte i...  Žitorađa: Po dva miliona dinara za fudbalske klubove

-Ja sam rođena u Arbanaški. Ovakva predstava u našem selu i njegovoj okolini nije se igrala više od 25 godina. Gledajući ovu predstavu, vratila sam se u vreme kad sam bila mlada, i kad su se poštovali neki običaji. Mislila sam da su zaboravljeni. Svojim recitacijama, kazivanjima, pevanjem i igranjem narodnih kola, vidim da se ti običaji i dalje čuvaju, rekla je 78-godišnja Julijana Mijatović.
Pored brojnih meštana, pozorišnoj predstavi prisustvovali su i pojedini predstavnici Grada Prokuplja, direktori ustanova, predstavnici Policijske uprave u Prokuplju.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=472796

6 okt 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up