U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Preminuo jedan od najznamenitijih Blačana

Autor 1 nov 2019

ZAJEČAR/BLACE- Danas je u Zaječaru preminuo prof. dr Dragiša Filimonović, drugi ministar u Vladi Srbije iz topličkog kraja, a prvi posle Drugog svetskog rata.
Rođen je 08.07.1931. godine u selu Donja Jošanica, opstina Blace, od oca Milana i majke Ratomirke – Maje Jevtić iz Donje Jošanice. Sa 12 godina je ostao bez oca, koga su Bugari kao jednog od viđenih ljudi streljali na Kaligradskom brdu.
Bio je stipendista Ujedinjenih nacija i doktorirao je u oblasti oftalmologije u Rusiji i do penzionisanja je radio kao direktor Očne klinike u Beogradu i redovan profesor Medicinskog fakulteta u Nišu. Bio je ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije od 1986. do 1990. godine. Iako se sredinom pedesetih godina 20. veka preselio u Zaječar, gde je započeo političku karijeru, ostao je vezan za svoj rodni kraj i narod iz topličkog kraja. Pripadao krugu istaknutih medicinskih radnika iz topličkog kraja koji su u posleratnom periodu značajno unapredili oblast medicine i zdravstvene zaštite.
Komemoracija će se odrzati u Zdravstvenom centru u Zaječaru drugog novembra a poslednji ispraćaj i sahrana ce se obaviti na Gradskom groblju u Zaječaru trećeg novembra u 13 časova.

Pročitajte i...  Dr Darko Laketić: Polovinom naredne godine počinje izgradnja auto-puta Niš-Merdare

http://tina.in.rs/preminuo-dr-dragisa-filimonovic/

http://tina.in.rs/lecio-je-i-gradio-neumorno/


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=473994

1 nov 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Preminuo jedan od najznamenitijih Blačana”

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up