U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Preminuo poznati književnik iz blačkog kraja

Autor 13 jan 2021

BLACE- Miljurko Vukadinović, književnik, pesnik, esejista, prozni pisac, antologičar , prevodilac i istaknuti član Udruženja književnika Srbije, preminuo je u ponedjeljak veče u 68. godini života, saopšteno je iz Udruženja književnika Srbije.

Rođen je 1953. u Gornjem Svarču kod Blaca. Pisao je na srpskom i rumunskom jeziku. Dela su mu prevođena na mnoge jezike, a poezija svrstana u značajne antologije u zemlji i inostranstvu.

Miljurko Vukadinović, 2013. godine dobio je nagradu „RADE DRAINAC“, i više puta bio je učesnik Drainčevih književnih susreta, kada je posećivao i Drainčevu rodnu kuću u selu Trbunju kraj Blaca, a svoju poeziju govorio je i u Kulturom centru “ Drainac” u Blacu.

Poslednji put u Blacu svoje stihove govorio je avgusta, prošle godine u okviru pesničkog karavana Drainčevih susreta kada je obišao  Drainčevu kuću i svoje stihove govorio i u kulturnom centru “ Drainac” u Blacu.

Objavio je zbir­ke pe­sa­ma na srp­skom: Slo­bod­no Sre­do­ze­mlje (1977), Splav pro­ki­šnja­va (1979), Knji­ga ži­vih sa­svim (1981), Polj­ski ra­do­vi (1984), Kap ru­mun­ske kr­vi (1985), Vo­dje­zdik (1986), Vo­dje­zdik (2) (1987), Vo­de­na re­pu­bli­ka (1989), Či­ni i ku­či­ne (1990), Svo­je vo­de go­spo­dar (1992), Ame­ri­ka je neo/bra­đen vi­no­grad (2004), Ep o Šlji­va­me­šu (2007), Uho­đe­nje Vi­šnji­ća Fi­li­pa (2008)… Ro­man: Lov­ci na pu­ko­ti­ne (1995); An­to­lo­gi­je: Zvu­ci i ko­me­ša­nja (No­vi­je pe­sni­štvo u Sr­bi­ji) (1989); Stu­di­je: Pri­bli­ža­va­nja (Ogle­di o ro­ma­nu kod Sr­ba u Ru­mu­ni­ji) (1993), Fi­zič­ka knji­ga (25 go­di­na fi­zi­zma) (2007)…

Pre­veo je više od tri­de­set knji­ga i dve an­to­lo­gi­je. Nje­go­va po­e­zi­ja i pro­za pre­vo­đe­na je na de­se­tak svet­skih je­zi­ka, a po­e­zi­jom je pri­su­tan u naj­zna­čaj­ni­jim an­to­lo­gi­ja­ma u ze­mlji i ino­stran­stvu. Do­bit­nik je broj­nih do­ma­ćih i me­đu­na­rod­nih na­gra­da za po­e­zi­ju, pro­zu i pre­vo­đe­nje. Bio je urednik tribine „Francuska 7” Udruženja književnika Srbije.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=490272

13 jan 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0. Vi možete ostaviti vaš komentar

Napiši komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo posetioce Toplicke Vesti online portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Topličke Vesti online portala ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između posetioca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Topličkih Vesti online portala. Redakciji Topličkih Vesti se možete obratiti na: komentar@toplickevesti.com.


Potvrdite da niste računar *

Maintained by OZ.I.T.Solutions