U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prevencija ranog stupanja u brak Romkinja

Autor 23 avg 2019

PROKUPLJE- U Prokuplju je danas u prostorijama Centra za socijalni rad održana tribina na kojoj je bilo reči o problemima i posledicama ranog stupanja u brak Romkinja.
Prisutne pripadnice romske populacije pozdravila je sociolog Centra za socijalni rad u Prokuplju, Milunka Veljković, koja je izrazila zadovoljstvo što je na tribini prisutan veliki broj Romkinja , od najmlađih do najstarijih.

Ona je učesnice radionice upoznala sa pojmom porodice i o zakonskim odredbama kada je reč o sklapanju maloletničkih brakova koji su karakteristični za romsku populaciju. Ispred ove ustanove prisutnima se obratila i pedagog Aleksandra Stojanović, koja je govorila o posledicama ranog stupanja u brak i naglasila da mlade Romkinje treba da se osnaže i podignu svest o značaju obrazovanja i sticanja finansijske nezavisnosti, jer će im to omogućiti da samostalno donose životne odluke.
Predstavnik romske zajednice za inkluziju Roma u Prokuplju, Safet Sušica je istakao da je današnja tribina organizovana u okviru „Romakted“ programa.
-Prevencija prerane udaje Romkinjaje tema o kojoj danas razgovaramo sa mladim Romkinjama i koje na ovoj radionici imaju priliku da o tome razgovaraju sa stručnim licima. U rešavanju problema romskog stanovništva u Prokuplju, učestvuje i lokalna samouprava, Centar za socijalni rad i Crveni krst, i ovom prilikom se zahvaljujem svima koji nam pomažu da ih rešavamo po prioritetima, rekao je Sušica.
Članica saveta Evrope Vera Kurtić, koja je i predstavnica Romakted programa u Srbiji, istakla je da su rani, prisilni i dečiji brakovi, problem u čitavoj Evropi.
-Organizovanjem ovakvih tribina, radionica i drugim merama, činimo sve da zaustavimo ovakve brakove. „ Romakted“ program je prilika da još jednom podsetimo na ovaj problem i da ukažemo da je neophodno pojačati mere za zaustavljanje ranog sklapanja brakova. Čuli smo da su predstavnice Centra za socijalni rad naglasile da je uloga ova ustanove velika u rešavanju takvih problema i da mlade Romkinje uvek mogu da se za pomoć obrate Stručnom timu, ukoliko u svojim porodicama imaju takve probleme, istakla je Kurtić.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470713

23 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up