U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prevencija ranog stupanja u brak Romkinja

Autor 23 avg 2019

PROKUPLJE- U Prokuplju je danas u prostorijama Centra za socijalni rad održana tribina na kojoj je bilo reči o problemima i posledicama ranog stupanja u brak Romkinja.
Prisutne pripadnice romske populacije pozdravila je sociolog Centra za socijalni rad u Prokuplju, Milunka Veljković, koja je izrazila zadovoljstvo što je na tribini prisutan veliki broj Romkinja , od najmlađih do najstarijih.

Ona je učesnice radionice upoznala sa pojmom porodice i o zakonskim odredbama kada je reč o sklapanju maloletničkih brakova koji su karakteristični za romsku populaciju. Ispred ove ustanove prisutnima se obratila i pedagog Aleksandra Stojanović, koja je govorila o posledicama ranog stupanja u brak i naglasila da mlade Romkinje treba da se osnaže i podignu svest o značaju obrazovanja i sticanja finansijske nezavisnosti, jer će im to omogućiti da samostalno donose životne odluke.
Predstavnik romske zajednice za inkluziju Roma u Prokuplju, Safet Sušica je istakao da je današnja tribina organizovana u okviru „Romakted“ programa.
-Prevencija prerane udaje Romkinjaje tema o kojoj danas razgovaramo sa mladim Romkinjama i koje na ovoj radionici imaju priliku da o tome razgovaraju sa stručnim licima. U rešavanju problema romskog stanovništva u Prokuplju, učestvuje i lokalna samouprava, Centar za socijalni rad i Crveni krst, i ovom prilikom se zahvaljujem svima koji nam pomažu da ih rešavamo po prioritetima, rekao je Sušica.
Članica saveta Evrope Vera Kurtić, koja je i predstavnica Romakted programa u Srbiji, istakla je da su rani, prisilni i dečiji brakovi, problem u čitavoj Evropi.
-Organizovanjem ovakvih tribina, radionica i drugim merama, činimo sve da zaustavimo ovakve brakove. „ Romakted“ program je prilika da još jednom podsetimo na ovaj problem i da ukažemo da je neophodno pojačati mere za zaustavljanje ranog sklapanja brakova. Čuli smo da su predstavnice Centra za socijalni rad naglasile da je uloga ova ustanove velika u rešavanju takvih problema i da mlade Romkinje uvek mogu da se za pomoć obrate Stručnom timu, ukoliko u svojim porodicama imaju takve probleme, istakla je Kurtić.

Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
online free course
download coolpad firmware
Download WordPress Themes
online free course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470713

23 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up