U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prezentacija projekata za savetodavce PSS

Autor 18 sep 2020

PROKUPLJE- U Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju, danas je održana prezentacija dva projekta „Transfer znanja o značaju i obezbeđenju mikrobiološki bezbedne vode u preradi mleka, mesa i povrća na malim gazdinstvima“ i „Aktivno upravljanje organskim otpadom uz stvranje nove vrednosti kroz iskorišćenje nusproizvoda prerade voća i grožđa“. Projekte je finansiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, a predstavili su ih profesori sa Tehnološkog fakulteta iz Novog Sada, Dragoljub Cvetković, Vladimir Puškaš i Miloš Bjelica.

Njih je najpre u ime Grada Prokuplja pozdravio zamenik gradonačelnika Dejan Tonić, zahvalivši im se što su došli u naš grad da prezentuju rezultate ovih projekata, koji će biti od koristi topličkim proizvođačima i prerađivačima mleka, mesa, voća i povrća.

Pročitajte i...  Blace: Obaveštenje o prekidima u isporuci struje

-Cilj projekta je da kroz studiju, prezentacije i obuke, savetodavna lica Poljoprivredno stručne službe Srbije, kao i poljoprivredni proizvođači i prerađivači, inoviraju i prošire svoja saznanja o značaju mikrobiološki bezbedne vode za potrebe proizvodnje i prerade na nivou malih gazdinstava i upoznavanje sa rizicima, koji potiču od upotrebe mikrobiološki neispravne vode, rekao je ovom prilikom rukovodilac ovih projekata prof. dr Dragoljub Cvetković.

On je naveo, da je obezbeđenje bezbednih proizvoda po Zakonu o bezbednosti hrane Republike Srbije, primarni cilj subjekata koji posluju hranom i pretpostavka konkurentnosti i ostvarivanje dodatne vrednosti malih gazdinstava, kroz preradu mleka, mesa, voća i povrća i sprečavanje kontaminacije hrane kroz sprovođenje programa sanitacije kao preduslovnog programa.

Po završetku prezentacije ovih projekata, kojoj su prisustvovali savetodavci Poljoprivredno stučne službe Prokuplje, gosti iz Novog Sada su sa domaćinima obišli vinariju „Toplički vinogradi“ , Fabriku za proizvodnju i preradu voća i povrća „Boki fud“ i jednu mlekaru u topličkom kraju


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=485828

18 sep 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up