U kategoriji Blace, Doljevac, Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Primer dobre međuopštinske saradnje

Autor 3 jula 2019

BLACE/KURŠUMLIJA- Prva „Dečja književna kolonija Blace 2019“ već prvog dana, zahvaljujući saradnji sa Narodnom bibliotekom Kuršumlije i Javnom bibliotekom Doljevca, dobila je i proširen sastav učesnika i proširen tim realizatora: učesnicima iz Blaca pridružili su se učenica iz Doljevca i polaznici literarne sekcije učiteljice Tankosave Milanović iz Kuršumlije.

Već tokom prvog dana Kolonije, u popodnevnim časovima, polaznike je ugostio korealizator, direktor Narodne biblioteke u Kuršumliji, Nebojša Gašić. Tokom posete biblioteci, polaznici su najpre prisustvovali predavanju g. Gašića o osnivanju Legata Vojina Šulovića i o radu ovog svestranog naučnika, a potom su učestvovali u radionici koju je osmislila i realizovala učiteljica Milanović na temu voća koje se uzgaja u topličkom kraju. Kolonija je nastavila svoj put ka Manastiru Svetog Nikole, najstarijoj Nemanjinoj zadužbini, a odatle ka još jednom prirodnom bogatstvu Toplice, Prolom Banji. U večernjim časovima, polaznici su na radionici Ivane Grujić, nastavnice srpskog jezika, kreirali reportaže i izveštaje o prvom danu Kolonije za časopis „Sirijus“ koji objavljuje NB „Raka Drainac“ u Blacu.

Pročitajte i...  Odbojkaši iz Kuršumlije u finalu Kupa istočne Srbije

Radionice tokom drugog dana „Dečje književne kolonije“ realizovali su „pisci iz čitanke“, Violeta Jović i Vlasta Cenić. Prva radionica je bila posvećena književnosti na dijalektu i bogatstvu našeg govornog jezika, a završena je zajednički osmišljenim sloganom: „Kao prvo, nađi svoje drvo – svoj koren i listove na kojima su reči kojima se u tvom kraju imenuje ono što je vredno, dobro i lepo“. Polaznici su se zabavili i uz „Deda-Tikine dume“ Violete Jović koje uskoro izlaze iz štampe i uz čuvenu pesmu na dijalektu, „Gotovan“, Vlaste Cenića.

U popodnevnim časovima polaznici su oživeli legende o Đavoljoj varoši, a na radionici Slavice Pavličević i Jasmine Ćirković Dragićević, takođe realizovanoj u Đavoljoj varoši, savladali su razne tehnike koje poboljšavaju dikciju.

Pročitajte i...  Od poljoprivrede se može lepo živeti

Poslednja stanica na putu književnosti bila je upravo ona koja je naš kraj učinila poznatim – rodna kuća pesnika Rada Drainca. Polaznici Kolonije su u Drainčevoj rodnoj kući prisustvovali radionici o Drainčevim životnim i stvaralačkim putevima, koju je realizovala dr Mirjana Bojanić Ćirković, a na kraju su osmislili pesnički program svoje kolonije.

Prema rečima učesnika, prva „Dečja književna kolonija“, realizovana u Blacu i Kuršumliji, ostaće upamćena po stihovima, razgovorima i kompozicijama najvećih savremenih pisaca za decu, kvalitetnim književnim i novinskim tekstovima koje su izradili polaznici, a, pre svega, ona je primer odlične saradnje kulturnih ustanova i građana tri opštine: Blaca, Kuršumlije i Doljevca.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468920

3 jula 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up