U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Priroda ukrasila zaboravljeni manastir: Cveće odoleva jeseni

Autor 23 okt 2017

KURŠUMLIJA- Marko Raković iz Kuršumlije, pasionirani zaljubljenik u dobru fotografiju, krenuo je tragom boja koje donosi jesen da zabeleži sve nijanse žute, zlatne i zelene boje, tu jesenju fantaziju koja ga svake godine opčini na poseban način. Fotografisao je listove koji opadaju a sa kojima se vetar poigrava, a onda je zastao pored zaboravljenog kuršumlijskog svetionika, koji u ruševinama stoji. U vrtu Majke božije, na zidu njenog porušenog manastira, dok sve žuti i menja kolorit boja, procvetalo je cveće. Prkosno odoleva vremenu i svojim jarkim bojama ukrašava ovo srednjevekovno, duhovno, istorijsko i kulturološko zdanje. Kada je manastir zaboravljen od ljudi, i ništa od obećanja da će početi obnova, priroda se postarala da ukrasi ovo zdanje i svetiteljki daruje buket cveća.

Na uzvišenju iznad reke Toplice, na ulazu u Kuršumliju, gde je još u ruševinama ali odoleva vremenu kao beleg srpskog postojanja, stoji manastir Presvete Bogorodice, gde Marko Raković često dođe i zagleda se u prošle vekove, u prvu od oko 200 zadužbina Nemanjića. Manastir je podigao Stefan Nemanja oko 1159. godine. U njemu su boravile majka Svetoga Save, Ana, monahinja Anastasija, Agripina Balšić i Mara Branković. Ovde se priseti svih obećanja da će manastir da se obnovi. Ove godine, 22. aprila, na promociji knjige Dragana Damjanovića, „Proračanstvo Nemanjine žene-Sveta Anastasija“, Vladika raško-prizrenski i tadašnji administrator eparhije Niške, njegovo preosveštenstvo Teodosije, sa radošću je podržao inicijativu da se manastir obnovi u skladu sa dozvolama od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Bila je to još jedna nada, naglašava Marko, da će uskoro ovde i ovaj zaboravljeni svetionik da zasija i sabira narod pod svojim kupolama.

Pročitajte i...  Raspisan tender za Industrijsku zonu, Laketić: Glavni parametri za dovođenje investitora broj zaposlenih i visina plate

-Koliko priroda ume da me iznenadi iznova i iznova, dokaz je ovo cveće na zidu ovog srednjevekovnog zdanja. Krenuo sam da slikam „boje jeseni“ a naišao na vesnike proleća.  Ovo deluje fascinantno i malo nestvarno. Umesto korova niklo je cveće. Umesto mi da posadimo i okitimo u najlepše boje, to je učinila priroda. Sve smo zaboravili, šta nam je važno i šta je znak naše istorije i našeg postojanja na ovim prostorima. Vratimo se veri, jer verujućem ništa nije nemoguće- kao da zaboravljamo. Gledam u cveće, kao u nadu, kao u znak, da je pravo i krajnje vreme da se započne sa obnovom-kaže za Topličke vesti Marko Raković.

Ljudi vas razočaraju svojim postupcima, nečinjenjem dobrih dela ali uvek imaju šansu da se promene i da se vrate pravim vrednostima. Da se ugledaju na prirodu, koja zna da bude surova, da kroz poplave i nepogode pokaže svoje strašne zube, a onda fascinira svojim čarobnim bojama i svim onim što daruje i  stvara i pokazuje sve ono što zaboravljamo i u skladu sa njom ne živimo, ističe Marko.

Pročitajte i...  Useljenje u junu

 

Inače, cveće  je drugi znak ove godine. Prvi je bio kada je pokraj samih zidina sa iste strane, rodila šljiva džanarika, koja je odolela i vetru, i snegu i mrazu ove godine, i bila puna kao grozd u vrtu Majke Božije a koji smo mi otkrili i zabeležili.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=70620

23 okt 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Priroda ukrasila zaboravljeni manastir: Cveće odoleva jeseni”

  1. Iako samo rusevina ali je vrlo cudotvorna

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up