U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Priroda ukrasila zaboravljeni manastir: Cveće odoleva jeseni

Autor 23 okt 2017

KURŠUMLIJA- Marko Raković iz Kuršumlije, pasionirani zaljubljenik u dobru fotografiju, krenuo je tragom boja koje donosi jesen da zabeleži sve nijanse žute, zlatne i zelene boje, tu jesenju fantaziju koja ga svake godine opčini na poseban način. Fotografisao je listove koji opadaju a sa kojima se vetar poigrava, a onda je zastao pored zaboravljenog kuršumlijskog svetionika, koji u ruševinama stoji. U vrtu Majke božije, na zidu njenog porušenog manastira, dok sve žuti i menja kolorit boja, procvetalo je cveće. Prkosno odoleva vremenu i svojim jarkim bojama ukrašava ovo srednjevekovno, duhovno, istorijsko i kulturološko zdanje. Kada je manastir zaboravljen od ljudi, i ništa od obećanja da će početi obnova, priroda se postarala da ukrasi ovo zdanje i svetiteljki daruje buket cveća.

Na uzvišenju iznad reke Toplice, na ulazu u Kuršumliju, gde je još u ruševinama ali odoleva vremenu kao beleg srpskog postojanja, stoji manastir Presvete Bogorodice, gde Marko Raković često dođe i zagleda se u prošle vekove, u prvu od oko 200 zadužbina Nemanjića. Manastir je podigao Stefan Nemanja oko 1159. godine. U njemu su boravile majka Svetoga Save, Ana, monahinja Anastasija, Agripina Balšić i Mara Branković. Ovde se priseti svih obećanja da će manastir da se obnovi. Ove godine, 22. aprila, na promociji knjige Dragana Damjanovića, „Proračanstvo Nemanjine žene-Sveta Anastasija“, Vladika raško-prizrenski i tadašnji administrator eparhije Niške, njegovo preosveštenstvo Teodosije, sa radošću je podržao inicijativu da se manastir obnovi u skladu sa dozvolama od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Bila je to još jedna nada, naglašava Marko, da će uskoro ovde i ovaj zaboravljeni svetionik da zasija i sabira narod pod svojim kupolama.

-Koliko priroda ume da me iznenadi iznova i iznova, dokaz je ovo cveće na zidu ovog srednjevekovnog zdanja. Krenuo sam da slikam „boje jeseni“ a naišao na vesnike proleća.  Ovo deluje fascinantno i malo nestvarno. Umesto korova niklo je cveće. Umesto mi da posadimo i okitimo u najlepše boje, to je učinila priroda. Sve smo zaboravili, šta nam je važno i šta je znak naše istorije i našeg postojanja na ovim prostorima. Vratimo se veri, jer verujućem ništa nije nemoguće- kao da zaboravljamo. Gledam u cveće, kao u nadu, kao u znak, da je pravo i krajnje vreme da se započne sa obnovom-kaže za Topličke vesti Marko Raković.

Najnovije:  U Prokuplju se jela riblja čorba

Ljudi vas razočaraju svojim postupcima, nečinjenjem dobrih dela ali uvek imaju šansu da se promene i da se vrate pravim vrednostima. Da se ugledaju na prirodu, koja zna da bude surova, da kroz poplave i nepogode pokaže svoje strašne zube, a onda fascinira svojim čarobnim bojama i svim onim što daruje i  stvara i pokazuje sve ono što zaboravljamo i u skladu sa njom ne živimo, ističe Marko.

 

Inače, cveće  je drugi znak ove godine. Prvi je bio kada je pokraj samih zidina sa iste strane, rodila šljiva džanarika, koja je odolela i vetru, i snegu i mrazu ove godine, i bila puna kao grozd u vrtu Majke Božije a koji smo mi otkrili i zabeležili.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=70620

23 okt 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Priroda ukrasila zaboravljeni manastir: Cveće odoleva jeseni”

  1. Iako samo rusevina ali je vrlo cudotvorna

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up