U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Prirodna retkost: Hrast cara Lazara u Dankoviću kod Kuršumlije

Autor 31 dec 2016

KURŠUMLIJA-Hrast kitnjak cara Lazara u Dankoviću kod Kuršumlije je pod zaštitom države od sedamdesetih godina prošlog veka, kao prirodna retkost- “sveto drvo”. Hrast je zapis (molitvište) sela, ispod koga se meštani skupljaju na Veliki Spasovdan. Prema legendi, knez Lazar je na putu ka Kosovu “danio” sa vojskom ispod krošnje velikog hrasta, pa je selo nazvano Dankoviće.

Hrast ima debljinu preko metar i po a visina krošnje je oko 20 metara. Predstavlja interesantan biološki fenomen i prava je retkost, jer je sačuvan mali broj sličnih primeraka u Srbiji.

-Hrast cara Lazara, sedamdesetih godina prošlog veka stavljen je pod zaštitu države kao prirodna retkost, na inicijativu nastavnika OŠ ”Drinka Pavlović” Milana Radoičića, nastavnika geografije i Milana Savića, nastavnika biologije. Od 2011. godine dat je na staranje i brigu Udruženju “Stefan Nemanja”. Sada mnogi dolaze da vide  za nas prirodno i istorijsko dobro. Profesr Velicki često dovodi svoje učenike. Svi trebamo da se potrudimo da turisti koji prolaze obiđu i Lazarev hrast-kaže Jugoslav Savić, iz Udruženja “Stefan Nemanja”.

Savić pojašnjava da su oni u Udruženju čuvari tradicije i istorije. Tako su godinama organizovali obeležavanja Topličkog ustanka i Plivanje za Bogojavljenski krst, obe manifestacije sada organizuje opština. On naglašava da je obaveza svih nas da čuvamo ono što je istorijski dokaz postojanja na ovim prostorima, kako ne bi bila uzaludna žrtva Lazareva i kosovskih junaka.

 

 

 

 

 

Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy course
download intex firmware
Premium WordPress Themes Download
free download udemy course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=56237

31 dec 2016. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

6 komentara za “Prirodna retkost: Hrast cara Lazara u Dankoviću kod Kuršumlije”

 1. Anonimni

  Cuvajmo da nam se trag ne izgubi. Pozdrav i Srecna Nova godina!

 2. Nas hraaast !!!. Moje omiljeno mesto u selu .

 3. Dva brata

  Ima ga u predstavljanju TO Kuršumlija na sajtu svaki put ga pomenu…al za malo. Toliko stvari ima u našem kraju al džabe nema ko da prikaže i pokaže osim Topličkih…

 4. I u Tijovcu postoji Hrast ,Molitva ciju starost niko jos nije odredio.Tijovac je retko planinsko selo u opstini Bele Crkve (Kursumlija)koje jos uvek ima decu.Mi verujemo da Bog i Dub-Molitva cuvaju Tijovac.!

 5. Rada

  Pozdrav za Jugu Savica.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up