U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Profesor i pisac Milomir Novović preporučuje knjige Stefana Cvajga, Franca Kafke i Žan Pol Sartra

Autor 30 apr 2020

KURŠUMLIJA- Milomir Novović, zavičajni pisac i profesor matematike u penziji, koji je radni vek proveo u OŠ ”Drinka Pavlović” u Kuršumliji, naglašava da je knjiga reljef nizanih reči kao bisera u đerdane, svedočanstvo zla i dobrog, crnog i belog, a čitanje bi bilo osveženje duše od neljudi i odmor od fizičog umora. Novović preporučuje knjige kojima se treba iznova vraćati i izvlačiti nove pouke: “Pismo nepoznate žene”, novelu po kojoj je snimljen i film, austrijskog pisca, dramaturga i novinara, Stefana Cvajga. “Proces”, češkog pisca Franca Kafke i dramsko delo “Prljave ruke”, francuskog filozofa, romansijera, eseiiste i dramskog pisca Žan Pol Sartra.

-Vašim čitaocima preporučujem pisce poput Stefana Cvajga, O’Brajana, Kafku,  Emila  Zolu,  Marsela  Prusta, Ljana Koldvela, spisak bi bio jako dug.

Pročitajte i...  Na ovom gazdinstvu je sve je kao iz bajke

1.Stefan Zweig rodio se kao becki Židov 1881. godine. Nakon 1. Svetskog rata nastanio se u Salzburgu, ali neprestano putujući, pišući i prevodeći, u hotelima i vozovima, sticajući brojna poznanstva, i sam živeći kosmopolitizam za koji se toliko zalagao. Između dva rat, kod nas je prevedeno desetak njegovih knjiga, od kojih bi ja izdvojio knjigu” Pismo nepoznate žene”. Njegov stil je bio psihološko crtanje ličnosti i njihovih sudbina, za sebe kaze: “To me i potaklo da pišem eseje i biografske rasprave o veoma poznatim osobama”. Počinje rečima “kad ti ovo budeš čitao, ja ću već biti mrtva”, a u nastavku Lisa otkriva Stefanu da je u njega snažno zaljubljena još od svoje tinejdžerske dobi. Iz ljubavi za jednu noć, dobijaju sina, za koji saznaje u hotelu u Milanu u kome izvršava samoubistvo. Frojda je poznavao do savršenstva i koristio njegova psihološka učenja da gradi svoje ličnosti

  1. Franc Kafka je jedan od najznačajnijih pisaca 20. veka, a dela koja je napisao obeležena su strahovima i nervozama ljudske egzistencije. Rođen je u Pragu, 3. jula 1883. godine, a preminuo 3. juna 1924. godine. Prema nekim knjizevnim kritičarima, Kafkina dela otkrivaju elemente egzistencijalizma. Većina njegovih dela objavljena je posthumno, zahvaljujući njegovom prijatelju Maksu Brodu. Njegova najpoznatija dela su: “Proces”, “Zamak”, “Amerika”. Preporučujem “Proces” – sve je stavrno i nestavrno. Da bi sudio, moraš kriti i mesto i vreme. Mesto je tavan, a vreme rodđendan. Citat: Patnja je pozitivan element u ovom svetu, zaista, to je jedina veza izmedju sveta i pozitivnosti.
Pročitajte i...  Poskupljenje cigareta kao jedan od načina da ih bacimo u zaborav

3.Zan Pol Sartr, u” Prljavim rukama” imamo posla sa ovakvim i onakvim komunistima, anarhistima, monarhistima, službama, aktivistima, izdajnicima… sve sami političari, sukobljeni da sukobljeniji ne mogu biti, ali nam se ni u jednom trenutku ozbiljno ne sugeriše da su neki od tih političkih pogleda ispravniji od onih drugih. .-izjavio je, Milomir Novović, pisac i profesor matematike .

Inače, zbog pandemije korona virusa, odložena je zakazana promocija treće knjige Milomira Novovića “Naša stvar” u Kuršumliji. Prethodne dve  knjige su  “Tri za groš” i “Smutna vremena”.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=480946

30 apr 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up