Soko Banja

FAM
BlaceDruštvoPoslednje VestiProkuplje

Profesor iz Mongolije sahranjen na groblju u Pretrešnji kod Blaca

Rekognosciranje teritorije opštine Blace - Selo Pretrešnja

BLACE- Stručna ekipa Narodnog Muzeja Toplice Prokuplje u sastavu: Darko Žarić, muzejski savetnik istoričar, Sanja Crnobrnja Krasić, viši kustos arheolog, Maja Dimić, kustos istoričar, obišla je danas selo Pretrešnju.
-Posle razgovora sa ljudima iz sela, bračnim parom Mitić, ekipa je obišla crkvu posvećenu Ognjenoj Mariji, sagrađenoj između dva svetska rata sa lepim ikonostasom, zatim vodenice, mesta gde je bilo latinsko groblje, lokalitet Paljevina i dr.
Hram svete velikomučenice Marine u selu Pretrešnji podignut je 1939. godine, na temeljima srednjovekovnog hrama. Najverovatnije je hram bio metoh manastira svetog Pantelejmona na Svetoj Gori, jer je ovo selo bilo imovina pomenutog manastira. Na pronađenom pečatu iz 1930. godine, saznajemo da je bila posebna Crkvena opština, a da je hram bio posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice. Hram je obnovljen u periodu od 2005. do 2009. godine.
Inače, zanimljivo je da je na seoskom groblju sahranjen profesor istorije iz Ulan Batora Mongolac Luvlan Gombo, tast Zorana Ristića iz Pretrešnje- kaže Darko Žarić.
U narednim danima , do kraja 2023. godine, stručna ekipa obići će sva naselja u Opštini Blace a na kraju istraživanja upoznaće javnost sa rezultatima.
Soko Banja
Back to top button