U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prokupačka Biblioteka dobila nove knjige

Autor 6 sep 2019

PROKUPLJE- U Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“, danas je otvorena izložba novih 820 knjiga, koje je ova ustanova dobila otkupom Ministarstva kulture i informisanja.

-Tu ima značajnih kapitalnih dela i sam otkup Ministarstva je tako koncipiran, da se neke najvažnije stvari, koje su izašle u prethodnoj godini, nađu u mreži biblioteka. Tu su enciklopedije, antologije, razna bibliofilska izdanja, monografije. Svakako ima za svakoga ponešto, počev od naših najmlađih sugrađana i slikovnica za njih, pa sve do tih nekih avanturističkih i humorističkih knjiga za decu, različitih atlasa i enciklopedija do najnovijih romana, rekao je direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragan Ognjanović.
Kada su u pitanju knjige za odrasle, u ovoj nabavci ima više monografija o našim glumcima, recimo o Mileni Dravić, Nebojši Glogovcu, potom i Milošu Crnjanskom, ali i raznih drugih zanimljivih knjiga, ilustrovane istorije srpskog naroda, zatim edicije „Prometej“ i Radio televizije Srbije o Prvom svetskom ratu.
Vrednost ove nabavke od 820 knjiga je oko 575 hiljada dinara.
-Biblioteka zahvaljujući Gradu Prokuplju, a sada i Ministarstvu, već treću godinu zaredom nabavlja knjige u onom iznosu koji predviđa standard. Već tri godine, taj budžet za nabavku knjiga je milion dinara. Otkup Ministarstva, pokloni izdavača i dobrotvora, akcija „Knjiga solidarnosti“ obezbeđuju da Biblioteka ima standardima propisanu popunu fonda, istakao je Ognjanović.
On je objasnio da nije samo stvar u broju knjiga koje se dobijaju, nego se postojeći fond kroz nove nabavke novih i aktuelnih naslova, u smislu kvaliteta, poboljšava.

Pročitajte i...  Počela rezidba voća


-Za sve naše korisnike sada imamo i više knjiga, kada su u pitanju društveno-humanističke nauke, istorija, a i dečiji fond se posebno obogaćuje. U okviru tog fonda, jedan deo čine i stripovi, koji su uvek zanimljivi deci, počev od onih laganijih za početak čitanja, do nekih ozbiljnijih, koje čitaju i odrasli, naglasio je direktor prokupačke Biblioteke Dragan Ognjanović.
Ovoj izložbi prisustvovala je i član Gradskog veća zadužena za kulturu Milica Erić. Ona je ovom prilikom istakla da je u toku još jedna nabavka knjiga iz budžetskih sredstava Grada Prokuplja, pa će tako u narednih mesec dana, Narodna biblioteka biti bogatija za još 740 knjiga, koje će biti birane prema željama čitalaca, odnosno članova.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=471411

6 sep 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up