U kategoriji Društvo, Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prokupački doktor umetnosti izložbom ukazao na ljubav Božju

Autor 9 avg 2020

PROKUPLJE – Umetnici vole da se bave duhovnošću. Oni su senzibilne i veoma mekane duše, a sve to saznajemo od prokupačkog doktora umetnosti Stefana Pešića.

Stefan Pešić doktorirao je 10. jula ove godine na Fakultetu primenjenih umetnosti univerziteta u Beogradu. Izložbom slika sa posebnom tematikom, odbranio je doktorat.

  • Tema „Shimnik“ koju sam uzeo da obrađujem kao projekat doktorsko-umetničkog istraživanja je zapravo tema koja je suprotstavljena savremenim umetničkim tokovima, ali ne u smislu da u načelu ima cilj da se suprotstavlja, nego s obzirom na moderne pojave koje poprilično zauzimaju medije i imaju svu pažnju, a često su ispunjeni satanističkim ritualima, pogotovu gde se spominje „krv“ i sve ostalo, polje umetnosti ne obuhvata samo predmet iste, nego i svaki akt samog umetnika. Sa novim umetničkim pravcima, još od 20. veka se pojavljuju umetnički pravci kao što su „dadaizam“, a iz njega proizilazi još pravaca, kao „performans umetničke akcije“. Svaki akt umetnika je umetničko delo i takvim može da se proglasi.
Pročitajte i...  Još jedan poraz Topličanina, Vlasina odnela ceo plen iz Prokuplja

Stefan je pokušao da izda novu vrstu umetnosti koja se suprotstavlja bečkom akcionizmu, gde je Henri Nič najeksplicitniji predstavnik. Želeo je da predstavi „Shimnike“, a oni su ništa drugo do pravoslavnog monaštva. Njihov način života, za Stefana je umetnost življenja, a izložbu je radio inspirisan i delom Arhimandrita Rafaila Karelina „Umeće umiranja ili umetnost življenja“, koja je za njega krajnje fascinantna.

  • Izložba je predstavljena u vidu slika, koju prati pojanje Manastirskih monaha sa snimcima netaknute prirode koju inače Shimnici biraju za monaštvo, za pronalaženje ljubavi Božje. Shimnici zaista jesu umetnici življenja. Danas je njihova prisutnost manja, monaštvo zamire, što srce para svim pravoslavcima, pa i meni. Pokušao sam da aktuelizujem poimanje monaštva i Boga. Ja sam krenuo drugim putem, oženio se primivši blagoslov Duhovnika i do danas sam otac dva deteta. Poseban blagoslov je što sam prvo dete dobio na praznik Svetog Georgija, čije su Mošti u našoj Crkvi, a drugo na Matiju i Anastasiju – kaže Stefan.
Pročitajte i...  Glumci „Histriona“ gostovali u selu Prekadin

Izložbom koja se sastoji od slika na kojima je predstavljeno 12 velikih Shimnika, Stefan je odbranio doktorsku disertaciju. Izložba je bila postavljena još prošle godine u Galeriji „Boža Ilić“ u Prokuplju, a Stefan se nada da će se ponoviti i u drugim gradovima u Srbiji.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=484399

9 avg 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

7 komentara za “Prokupački doktor umetnosti izložbom ukazao na ljubav Božju”

  1. Veroučitelj koga deca vole i poštuju!

  2. SVE ČESTITKE..
    PUNO USPEHA MA SVIM POLJIMA….

  3. Anđeo Božji iz anđelske porodice.

  4. Bravo za tebe Stefane…!!!

  5. Bravo Stefi veliki pozdrav i cestitke za tebe i VAS Vlajna

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up