U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prokupčani na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Autor 18 maja 2018

PROKUPLJE- Opština Prokuplje organizovala je odlazak poljoprivrednika na 85. Međunarodni sajam poljoprivrede, koji se od 15. do 21. maja održava u Novom Sadu. Svoje proizvode na ovoj najvećoj poljoprivrednoj manifestaciji u ovom delu Evrope izložilo je 1.500 izlagača iz Srbije i 30 zemalja sveta.

Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović i poljoprivrednici iz Mađara, Donje i Gornje Rečice, Tulara, Đurevca, Male Plane, Donje Stražave, Gubetina, Pašinca i drugih prokupačkih sela, tokom obilaska mnogobrojnih štandova videli su novitete iz oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda, poljoprivredne mehanizacije i stočarstva.

-I ove, kao i prethodnih godina, lokalna samouprava je registrovanim i uglednim poljoprivrednicima omogućila odlazak na najveću poljoprivrednu smotru u ovom delu Evrope. Dobro je što je ove godine, za razliku od prethodnih, veći broj mladih prisustvovao ovoj privrednoj manifestaciji. Svojim dolaskom na Međunarodni sajam, prokupački poljoprivrednici su mogli da vide i da se upoznaju sa najnovijim tehničkim rešenjima iz oblasti poljoprivredne mehanizacije za primenu u ratarskoj, voćarskoj i stočarskoj proizvodnji, kao i najnovija tehnička rešenja i dostignuća iz oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda i pekarske industrije, izjavio je Paunović i dodao da su se mladi poljoprivrednici svojim dolaskom na sajam opredelili da primene nove tehnologije u obradi zemljišta i poljoprivrednoj proizvodnji na svojim imanjima.

 

Poljoprivrednici prokupačkih sela upoznali su se i sa najboljim rasama krupne i sitne stoke, njihovom ishranom i proizvodnjom mleka, mlečnih proizvoda i mesa.

Paunović je naglasio da je lokalna samouprava prepoznala značaj mladih ljudi koji su se opredelili da nastave da obrađuju imanja i voćnjake svojih roditelja u svom rodnom selu i da će im, u skladu sa svojim mogućnostima, pomoći na razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Zamenik predsednika Opštine Prokuplje obišao je štand firme „Boki fud“, jedine prokupačke firme koja u poslednjih nekoliko godina izlaže svoje proizvode na sajmu.

Vlasnik firme Dejan Joksimović rekao je da su se u širokoj lepezi proizvoda našla dva nova.

-Na svom štandu sam mnogobrojnim posetiocima predstavio dva nova proizvoda. Reč je o džemu od kupine i slatku od višnje, izjavio je on i dodao da je Privredna komora Srbije omogućila da mnogobrojni posetioci, dosadašnji i potencijalni poslovni partneri vide i degustiraju široku lepezu njegovih proizvoda.

Na štandu generalnog uvoznika, distributera i servisera poljoprivredne mehanizacije „Ferrari“ iz Italije, „DANI“ iz Merošine, Paunović se upoznao sa karakteristikama izloženih traktora i novih priključnih mašina.

Menadžer prodaje ove firme Dejan Petrović naglašava da je, zbog predstojeće berbe, potražnja za tresače za višnje nadmašila sva očekivanja.

-Iove godine, kao i prethodnih nekoliko, prokupački poljoprivrednici će proizvode italijanske firme moći da vide tokom održavanja manifestacije „Dani višnje 2018.“ u dvorištu Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“, izjavio je on i dodao da je ovaj štand na otvaranju sajma posetio i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

Paunović je razgovarao i sa vlasnikom novosadske fabrike traktora „Belorus“ Dragoljubom Švoljom i njegovim saradnicima o mogućnostima uspostavljanja saradnje.

Mladi poljoprivrednik iz Tulara Ivan Šutanovac posetu sajmu iskoristio je da se upozna sa novom poljoprivrednom mehanizacijom.

-U najskorije vreme, uz pomoć podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede, želim da kupim novi traktor. Posetu sajmu sam iskoristio radi dodatnog popusta koji se daje za kupovinu mehanizacije, izjavio je Šutanovac.

Nikola Lazić iz Tulara rekao je da je dobro što je Opština Prokuplje organizovala posetu sajmu.

-Prvi put sam posetio sajam i oduševljen sam onim što sam video. Najveći deo vremena proveo sam u halama gde se nalazila krupna i sitna stoka. Video sam i čuo mnogo toga novog iz oblasti stočarstva i upoznao mnoge stočare iz drugih krajeva Srbije, rekao je Lazić koji u svojim štalama ima 45 koza i 60 jarića.

I Nikola Mitrović iz Pašinca, koji u štalama čuva 10 krava i obrađuje blizu 30 hektara zemlje, je prvi put posetio poljoprivredni sajam. Ovaj mladi poljoprivrednik najveći deo vremena posvetio je razgledanju traktora, kombajna, priuključnih i drugih poljoprivrednih mašina, kao i štandova gde su se nalazile krave i bikovi.

Međunarodni sajam poljoprivrede posetili su i studenti Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija Prokuplja.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=80457

18 maja 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up