U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prokupčani sinoć uživali u sevdalinkama

Autor 28 feb 2020

PROKUPLJE- U Domu kulture „Radivoj Uvalić Bata“ sinoć je održano treće „Veče sevdaha“ u organizaciji Doma kulture i muzičke sekcije Kulturno – umetničkog društva „Abrašević“. Pored pojedinačnih izvođenja, Prokupčani su imali priliku da čuju i jednu duetsku pesmu, kao i Žensku pevačku grupu Doma kulture.

Veče je počelo pesmom „Mila majko, šalji me na vodu“, koju je otpevala Ženska pevačka grupa.

-Večerašnjim programom želimo da pokažemo i dokažemo da je za pravu narodnu muziku uvek trenutak i da nezaboravnim sevdalinkama, kao u ostalom i svemu što je dobro, vreme ne prolazi. Nadamo se da je izbor pesama kao i njihovo izvođenje večeras na vas ostavilo dobar utisak i izazvalo topla osećanja. Danas se na čitavom balkanskom prostoru sevdalinka svrstava u vrh najlepše tradicionalne narodne umetnosti. Sevdalinke su prikaz onog najlepšeg u nama i zbog toga zaslužuju epitet besmrtnih kompozicija, rekli su nam u Domu kulture.

Pročitajte i...  Voda iz bunara „Grčki mlin“ ispravna za piće

Neke od poznatih sevdalinki koje smo mogli čuti su i „Pšeničice sitno seme“ , „A što ćemo ljubav kriti“, „Nema lepše cure“, „Pokraj puta rodila jabuka“ i druge. Dvadesetak divnih sevdalinki izazvalo je dobre reakcije publike, pa su se mogli čuti brojni aplauzi i tokom izvođenja.

Nastupili su Vladimir Pavlović, Slaviša Stolić, Dragan Cekić, Valentina Radenković, Zorica Slavić, Milan Jovanović, Strašimir Đokić i Nada Radovanović.

Koncert sevdalinki sve više osvaja pažnju i interesovanje.

Večeras u sali Doma kulture možete pogledati predstavu „Put za Jerihon“ ,monodramu Saše Stojanovića iz Leskovca. Monodrama oslikava priču o Ahmedu Ademoviću, trubaču koji je dobio Kumanovsku bitku. Početak predstave je u 20 časova.

 

 

Pročitajte i...  Stefan Radosavljević iz Blaca student generacije na Filozofskom fakultetu u Beogradu

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=478404

28 feb 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Prokupčani sinoć uživali u sevdalinkama”

  1. VEČE ZA PAMĆENJE. ČESTITAM ORGANIZATORIMA!!!PREDLAŽEM VEČE VRANJANSKIH,KOSOVSKIH,ŠUMADIJSKIH ITD!!!

  2. Bajuta

    Najbolju definiciju sevdaha je objasnio mali Mostarac : Sevdah je kad moj babo pjeva i plače …
    Predivno !

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up