U kategoriji Društvo, Komentar, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Prokupčanin umalo postao kralj Srbije: Draga Mašin htela da ga “rodi”

Autor 15 maja 2018

PROKUPLJE- Malo je ljudi u Srbiji koji koji ne znaju za našu prelepu, obrazovanu, načitanu, otmenu a nesrećnu, kraljicu Dragu Mašin.
Luksuz koji je tada vraćao snagu dinastije, kojoj je ona silom pripadala, zaboravio je male gradove poput Prokuplja.

Ali, ipak, jedan događaj je umalo ubacio u središte tadašnje afere – lažne trudnoće, našeg Prokupčanina Sinišu Hadžitonića.
Iznad sadašnjeg parka, tada pijačnog trga sa zanatskim radnjicama, živela je porodica Hadžitonić. Stara adžika Natalija je čekala unuče od svog sina, a opet, pripadala je po aktivnostima naprednim ženama Prokuplja, kada im je upućen poziv sa dvora.
Koliko su dana putovale napredne žene Prokuplja, na koji način, i kako su pronašle dvor u “onolikom Beogradu”, ostaće tajna.
Po “pouzdanoj” priči prve rođake i komšinice Stane, kada ih je kraljica Draga primila na dvor, upravo je bila objavljena vest o trudnoći i slavilo se na sve strane.
Tada na scenu stupa južnjačka neposrednost i prostodušnost. Baba Nata Hadžitonić “pouzdano znamo”, obratila se kraljici Dragi, rečima: “Vaše visočanstvo, i moja snaja trudna je isto koliko i Vi, i sve liči na Vas”.
U tom presudnom momentu je u kraljičinoj inteligentnoj glavi skovan plan, koji bi, da se ostvario, verovatno promenio tok istorije. Ne bi se desilo to što se desilo kasnije …
Plan je bio da se preuzme dete Hadžitonića, predstavi kao naslednik, a majka ostane na dvoru, kao dojilja i dvorska dama.
Prokupačka legenda kaže da su kočije sa saučesnicima došle da uzmu upravo rođenog Sinišu Hadžitonića, koji bi postao ništa drugo, nego budući kralj!
Sve se dešavalo u gluvo doba noći, kasaba je spavala, umorni tgovci sanjali pazar, pijaca pusta, samo se čuo topot kočije …
E sada, “istorijski izvori” baba Stane, kažu da se prava majka uplašila da ne bude uklonjena kao neželjeni svedok, a opet se načulo i da je rekla: “Ne mogu da vam dam mog sina, makar bio i kralj”.
U svakom slučaju, kočije su se prazne vratile u dvor …
Prazne su ostale i 43 kolevke, koliko je stiglo kraljici Dragi Mašin na poklon, kada je konzilijum lekara konstatovao da nema govora o trudnoći. Među njima i i zlatna kolevka od kuma Nikolaja II Romanova.
A Siniša Hadžitonić je završio kao poštar, i na žalost, nije kao u bajci živeo dugo i srećno.
Streljan je za vreme Drugog svetskog rata zajedno sa svojim sinom …

Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
online free course
download karbonn firmware
Premium WordPress Themes Download
free download udemy paid course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=80345

15 maja 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up