U kategoriji Društvo, Komentar, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Prokupčanin umalo postao kralj Srbije: Draga Mašin htela da ga „rodi“

Autor 15 maja 2018

PROKUPLJE- Malo je ljudi u Srbiji koji koji ne znaju za našu prelepu, obrazovanu, načitanu, otmenu a nesrećnu, kraljicu Dragu Mašin.
Luksuz koji je tada vraćao snagu dinastije, kojoj je ona silom pripadala, zaboravio je male gradove poput Prokuplja.

Ali, ipak, jedan događaj je umalo ubacio u središte tadašnje afere – lažne trudnoće, našeg Prokupčanina Sinišu Hadžitonića.
Iznad sadašnjeg parka, tada pijačnog trga sa zanatskim radnjicama, živela je porodica Hadžitonić. Stara adžika Natalija je čekala unuče od svog sina, a opet, pripadala je po aktivnostima naprednim ženama Prokuplja, kada im je upućen poziv sa dvora.
Koliko su dana putovale napredne žene Prokuplja, na koji način, i kako su pronašle dvor u “onolikom Beogradu”, ostaće tajna.
Po “pouzdanoj“ priči prve rođake i komšinice Stane, kada ih je kraljica Draga primila na dvor, upravo je bila objavljena vest o trudnoći i slavilo se na sve strane.
Tada na scenu stupa južnjačka neposrednost i prostodušnost. Baba Nata Hadžitonić “pouzdano znamo”, obratila se kraljici Dragi, rečima: „Vaše visočanstvo, i moja snaja trudna je isto koliko i Vi, i sve liči na Vas“.
U tom presudnom momentu je u kraljičinoj inteligentnoj glavi skovan plan, koji bi, da se ostvario, verovatno promenio tok istorije. Ne bi se desilo to što se desilo kasnije …
Plan je bio da se preuzme dete Hadžitonića, predstavi kao naslednik, a majka ostane na dvoru, kao dojilja i dvorska dama.
Prokupačka legenda kaže da su kočije sa saučesnicima došle da uzmu upravo rođenog Sinišu Hadžitonića, koji bi postao ništa drugo, nego budući kralj!
Sve se dešavalo u gluvo doba noći, kasaba je spavala, umorni tgovci sanjali pazar, pijaca pusta, samo se čuo topot kočije …
E sada, “istorijski izvori” baba Stane, kažu da se prava majka uplašila da ne bude uklonjena kao neželjeni svedok, a opet se načulo i da je rekla: „Ne mogu da vam dam mog sina, makar bio i kralj“.
U svakom slučaju, kočije su se prazne vratile u dvor …
Prazne su ostale i 43 kolevke, koliko je stiglo kraljici Dragi Mašin na poklon, kada je konzilijum lekara konstatovao da nema govora o trudnoći. Među njima i i zlatna kolevka od kuma Nikolaja II Romanova.
A Siniša Hadžitonić je završio kao poštar, i na žalost, nije kao u bajci živeo dugo i srećno.
Streljan je za vreme Drugog svetskog rata zajedno sa svojim sinom …


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=80345

15 maja 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up