U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prokuplje izdvaja 20 miliona dinara za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja

Autor 20 feb 2019

PROKUPLJE- Na sednici Gradskog veća Prokuplja usvojen je i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu, na predlog Saveta za zapošljavanje koji je dao pozitivno mišljenje.

– Mere predviđene Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu odnose se isključivo na nezaposlena lica koja su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Prokuplju. Lokalni plan zapošljavanja, u kojem su definisani ciljevi, mere i prioriteti zapošljavanja, usaglašen je sa Nacionalnim planom za zapošljavanje u Republici Srbiji, izjavila je član Gradskog veća za lokalni ekonomski razvoj, privredu i socijalnu zaštitu Maja Bašić i dodala da su ovim planom tačno precizirane mere koje će se sprovoditi uz sufinansiranje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok će tehničku podršku sprovođenju pružiti Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala u Prokuplju.

Pročitajte i...  Prokuplje: Obaveštenje o prekidima u isporuci struje

Prema njenim rečima, u saradnji sa NSZ, filijalom u Prokuplju, analizom i procenom potreba, a imajući u vidu iskustvo iz prethodnog perioda, planom su tačno i precizno utvrđene mere kojima bi se smanjila nezaposlenost i zadovoljile potrebe poslodavaca, osposobila lica za samostalno obavljanje posla i unapredila institucija tržišta rada.

Predviđeno je da se nezaposlena lica radno angažuju kroz: program javnih radova, program obuke na zahtev poslodavaca, program sticanja praktičnih znanja, subvencije za samozapošljavanje, subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih i program stručne prakse.

Odlukom o budžetu Prokuplja za 2019. godinu, za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja opredeljeno je 20.000.000 dinara, što bi uz odgovarajuću subvenciju nadležnog Ministarstva trebalo da dovede do angažovanja 255 lica, a najveći broj njih, oko 190, biće angažovan kroz program javnih radova.

Pročitajte i...  Od septembra ponovo radi narodna kuhinja

– Politika zapošljavanja u Prokuplju tiče se stvaranja uslova za priliv direktnih stranih investicija, domaćih investicija, donatorskih sredstava za realizaciju projekata čiji je cilj podsticaj zapošljavanja, a tu je i podrška ravnopravnosti polova u pogledu zapošljavanja i zarada, unapređenje socijalnog dijaloga i jačanje socijalnih partnera, uključivanje nezaposlenih lica u program dodatnog obrazovanja i obuke i smanjenje neformalnog rada, zaključila je član Gradskog veća Maja Bašić.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=461554

20 feb 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up