U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prokuplje: Lokomotiva stara skoro ceo vek postaje muzejski eksponat

Autor 20 mar 2019

PROKUPLJE- Na osnovu zahteva Gradske uprave Prokuplje JP „Železnice Srbije”, na Železničkoj stanici u Prokuplju rade na izmeštanju stare parne lokomotive, koja se tu nalazi decenijama, bliže novoizgrađenom Spomen-obeležju junacima “Gvozdenog puka”.

Prema rečima odgovornih u JP “Železnice Srbije”, posao oko uklanjanja lokomotive i uređenja stanice je u toku, a planirani su i radovi na izgradnji Spomen-sobe “Gvozdenom puku”, koji će biti obavljeni u saradnji sa lokalnom samoupravom.
-Stara parna lokomotiva koja je topličkim i srpskim prugama saobraćala od 1928. godine pa sve do pedesetih godina prošlog veka, sada će na novom mestu, predstavljati muzejski eksponat za razgledanje, kažu u ovom preduzeću.
Dodaju da je ova ideja prokupačke lokalne samouprave kod njih naišla na veliko odobravanje jer će na taj način lokomotiva, stara gotovo čitav vek, biti zaštićena i od zuba vremena, ali i od zaborava. Ona će građane koji posete ovaj park podsetiti na vreme kada je predstavljala poslednju reč tehnike i omogućavala da se udobno i brzo putuje železnicom.
Mesto sa koga će se ovaj zanimljivi muzejski eksponat, težak 25 tona, mnogo bolje videti već je određeno, napravljen je i novi mini kolosek u blizini parka na koji će lokomotiva biti postavljena.
Što se tiče Spomen-sobe, tu će biti izložene fotografije, dokumenti, razni predmeti i sve ono što će na najbolji način oslikati jedno davno vreme, kada se za slobodu Srbije borio hrabri “Gvozdeni puk” sastavljen od Topličana.

Download Premium WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
download udemy paid course for free
download karbonn firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
free download udemy paid course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=463301

20 mar 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up