U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prokuplje, riznica originala!

Autor 10 feb 2020

PROKUPLJE – Život i okruženje pojedinca utiče na razvijanje stila i principa svakog pravca rada, dok je izbor zanimanja individualna stvar. Prokuplje govori o ljudima koji se izdvajaju u tom odabiru.

dav

Nikola Kaličanin, u Prokuplju poznatiji kao Catch/Up, radi kao grafički dizajner u štampariji „Grafics“ već petnaest godina. Crtanjem se bavi još od ranog detinjstva, a aktivno slika murale od 2010. godine. Desetak njegovih murala ukrašavaju naš grad, a njegove slike izložene su u Art Pub-u „Black fox“ u Prokuplju. U prokupačkom Domu kulture prvi put izlaže svoje slike 2018. godine, kada posetioci izložbi prepoznaju poseban stil slikanja, koji ukazuje na to da se i u slikarstvu prate trendovi i da je Nikola Kaličanin uneo posebnu živost u umetnosti našeg grada.

Pročitajte i...  Kosanica poražena u Leskovcu

Na pitanje – Otkud ljubav prema slikanju, Nikola odgovara :

– Ne bih samo tako kategorizovao… Više je to ljubav prema kreativnom radu. Slikanje kao i bilo koji drugi vid umetnosti ili kreativnog rada je hrana za dušu pojedinca. Kada se sve to shvati na taj način, retko ko ne razvije ljubav prema tome što radi. Uživanje u procesu rada se kasnije stiče, što je poenta svega.

Kada je reč o stilu slikanja, Nikola voli da kaže – surealni simbolizam. Otud i takve slike i pravac koji najviše primenjuje.

Na slikama možete da vidite  različite simbole od drevnih kultura do binarnog koda. Inspiraciju traži u filozofiji velikih umova, psihologiji Karla G. Junga, njemu omiljenom, kao i u muzici i knjigama.  Nikoline slike su zbog toga vizuelno mnogo drugačije od slika drugih umetnika u okruženju. Najjači utisak na Nikolu, ipak, ostavlja guru psihodelične umetnosti dana Alex Grey i bend „Tool“, koji sarađuje sa ovim umetnikom oko svojih vizuala.

Pročitajte i...  Još jedan težak poraz Topličanina

Ljudi su različiti, pa su i njihove reakcije na Nikolina umetnička dela nekad humoristične.

– Sve se dešavalo, dok sam radio murale u gradu… Mnogo ljudi, mnogo ćudi…mada je uvek bilo više pozitivnih, nego negativnih komentara i dešavanja. Od ljudi, koji su zvali policiju zbog buke do slanja palačinki nama koji radimo mural i ukrašavamo prethodno ispisane zidove u tom kraju – završava priču Catch/Up.

Nikolina slikarska dela ukrašavaju ustanove kulture, umetničke prostore i domove, a njegovi murali mnoga naselja u gradu. Jedinstven i prepoznatljiv, Nikola Kaličanin diktira savremeni stil budućim umetnicima. Prokuplje je riznica originala!


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=477649

10 feb 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up