U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Promenljivo vreme smeta hroničnim bolesnicima

Autor 15 jan 2020

PROKUPLJE- Veoma niske jutarnje temperature, koje se kreću i do minus 10 stepeni, magla i smog, izazivaju razne respiratorne i srčane probleme, uglavnom kod hroničnih bolesnika.

-Zbog takvih stanja, pomoć lekara u poslednja 24 sata, zatražilo je 60 pacijenata, kazala je portparol prokupačkog Doma zdravlja Violeta Mirković.

Prema njenim rečima, ovako niske temperature, smog i magla, loše utiču i na srčane i nervne bolesnike.

-Niske jutarnje temperature, pored učestalih prehlada, mogu da dovedu i do naglog skoka krvnog pritiska, koji uzrokuje poremećaje u srčanom radu i može da dovede do infarkta ili šloga, kazala je Mirković.

Ona je preporučila, posebno starijim licima, da izbegavaju boravak napolju u jutarnjim satima, dok su temperature ispod nule, i da se obavezno dobro oblače i utopljavaju.

Pročitajte i...  Pouka iz života Svete Angeline koje se danas podsećamo

Prema rečima epidemiologa, do sada nije zabeležen nijedan slučaj pojave sezonskog gripa u Prokuplju, što ne znači da će nas grip ove godine zaobići.

Kako kažu lekari, virusu gripa ne odgovaraju ovako niske temperature i suvo vreme, što bi eventualnu njegovu pojavu moglo da pomeri za februar mesec.

Vakcina protiv gripa u prokupačkom Domu zdravlja više nema, pošto su zbog velikog interesovanja građana za vakcinaciju, sve zalihe potrošene za veoma kratko vreme.

-Nedavno smo dobili i dodatnu, doduše malu dozu vakcina, koja je takođe veoma brzo potrošena, kazala je Mirković i naglasila da su građani Prokuplja pokazali visoku svest kada je vakcinacija protiv gripa u pitanju i da su shvatili važnost primene ovakve zaštite od infektivnih i lako prenosivih bolesti.

Pročitajte i...  Dani šljive Blace 2020: Oglas za izbor najbolje zlatne šljivove rakije u 2020. godini

Ona se osvrnula i na praznike i dodala da su protekli mirno, bez tuča, povreda i drugih stanja zbog kojih su neophodne lekarske intervencije.

-I ovde se pokazalo da naši ljudi imaju visoko razvijenu svest, tako da nije bilo slučajeva trovanja alkoholom, niti zdravstvenih problema zbog prekomerenog unosa hrane, istakla je Violeta Mirković.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=476612

15 jan 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up