KulturaPoslednje VestiProkuplje

Promocija knjige o austrijskom pesniku Georgu Traklu

PROKUPLJE- Odmah posle otvaranja izložbe digitalnih grafika autora Ivana Mišića, u galeriji „Boža Ilić“, ljubiteljima pisane reči, predstavljena je knjiga „De Profundis – Posvete Georgu Traklu“. O njoj su govorili dr Goran Maksimović, Jovan Mladenović, dr Mirjana Bojanić Ćirković i Dragan Ognjanović.

Nimalo slučajno, knjizi De profundis (2021) pristupamo sa stanovišta Traklovih čitalaca, a oni sami, okupljeni stihom, misaonošću, misticizmom, „filozofijom” Georga Trakla, trima različitim povodima, iznova, bartovski ukazuju na tekst kao „tkivo” koje ostaje „živo” nakon (doslovno) smrti autora. Rođenje, rat i pesma kao ključne reči tri značajna povoda, „uzrokovali” su svojevrsno „tkanje” perom, kičicom, a nadasve refleksijom. U jedinstvenoj knjizi De Profundis susreću se Georg Trakl i njegovi čitaoci – poštovaoci, njime inspirisani i njegovom misaonošću obuzeti. Svesni dubina u pogledu vremena i refleksija, Zvonimir Kostić Palanski, Jovan Mladenović, Dobrivoje Jevtić, Jovica Aćin, Luka Prošić, Ljubiša Kocić, Hans Vajkselbaum i Ivan Mišić „zaronili” su do samog ishodišta ovog pesnika „veličanstvene pesme”(M. Hajdeger). Umetničkim i (književno-) naučnim izrazom –prevodima/prepevima, autorskim pesmama, esejima,grafikama, autori knjige De Profundis iznova, „iz dubina”i sa više aspekata, osvetlili su stvaralaštvo Georga Trakla,tačnije multidimenzionalan prostor njegovog teksta, rekla je između ostalog, govoreći o knjizi posvećenoj ovom austrijskom pesniku Mirjana Bojović Ćirković.

„Knjiga De Profundis – posvete Georgu Traklu“ objavljena je povodom 130 godina od rođenja Georga Trakla, 100 godina od završetka Velikog rata i 108 godina od objavljivanja prve Traklove zbirke „Pesme“.

„Posvete Georgu Traklu”, kako glasi podnaslov navedene knjige, grupisane su u tri šire celine, poeziju,prozu i grafike. Prvi deo, prirodom samog stvaralaštva Georga Trakla,ali i poetike onih koji u njegovom duhu stvaraju, „bifurkuje” u dve celine: Kostićeve Palanskove prevode/prepeve pesama Georga Trakla i originalna ,umetnička ostvarenja – „Šesnaest soneta za Georga Trakla” Zvonimira Kostića Palanskog, poemu „Georg Trakl: ko je on mogao biti?” Jovana Mladenovića i ciklus pesama „Teška kiša” Dobrivoja Jevtića., istakla je Bojović-Ćirković.

Ona je naglasila da su i sadržajem, i samim izborom oblika svojih pesama, navedeni autori implicitno ukazali na tri važne umetničke vrednosti Traklovih pesama, formalnu veštinu (Palanski), spoj lirskog, meditativnog sa narativnim elementom (Mladenović) i sugestivnost Traklovih pesničkih slika (Jevtić).

U dosluhu sa delom Georga Trakla, navedeni autori vode permanentni dijalog sa najznačajnijim proučavaocima Traklovog dela.

Knjigu su priredili Zvonimir Kostić Palanski i Jovan Mladenović. a objavljena je u izdanju Narodne biblioteke „Rade Drainac“ , Scero Print i Edicije Testamentum.

Georg Trakl, veliki austrijski pesnik, rođen je i odrastao u Salcburgu. Objavio je samo jednu knjigu poezije pre svoje prerane smrti. Smatra se najvećim pesnikom ekspresionizma, a njegova fascinantna poetika bliska je Helderlinovoj. Ističe se njegova duhovna povezanost sa Remboom i Lotreamonom, mada je Trakl potpuno samosvojna pojava u svetu poezije.

100% LikesVS
0% Dislikes

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovu web lokaciju štiti Google reCAPTCHA - Politika privatnostii - Uslovi korišćenja zaštite


Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo posetioce Toplicke Vesti online portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Topličke Vesti online portala ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između posetioca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Topličkih Vesti online portala. Redakciji Topličkih Vesti se možete obratiti na: komentar@toplickevesti.com.

Back to top button