U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Milomir Novović promociju nove knjige započeo na Ekonomskom fakultetu u Nišu

Autor 23 jun 2020

KURŠUMLIJA/NIŠ- Pisac i profesor Milomir Novović, promociju svoje nove, treće knjige, započeo je u Nišu, u kabinetu dekana Filozofskog fakulteta prof.dr Tadije Đukića. Da i ova knjiga kao i  prethodne dve-   “Tri za groš” i “Smutna vremena”, poseduje kvalitet pokazuje samo ime akademske ustanove gde je promocija održana. Knjiga je  autentično svedočanstvo o rodnom gradu i ljudima koji čine njegovu esenciju. Prvobitno promocija je planirana da započne od Kuršumlije, gde je i  bila zakazana, ali je zbog pandemije “korona virusa” odložena. Autor, Milomir Novović, ističe da u novoj knjizi čitaoce očekuje priča o “voljenom zavičaju” o Kuršumliji, ispričana  kroz obične ljude, onako kako ih je on video i doživljavljao. Mnogi likovi su sa  stvarnim imenom i prezimenom. Delovi priča su njihova svedočanstva, njemu, čoveku od pera poverena, da ih čuva i u nekom trenutku objavi. Ti obični ljudi, sa dušom čaršije, su mu kroz priču svedoci u tvrdnji da je vreme relativno, prolazno, a ljudi večni.

Pročitajte i...  Kuršumlija: Ograničeno radno vreme ugostiteljskih i trgovinskih objekata

 -Promacija je krenula od Niša, malo neuobičajeno, od kabineta dekana Ekonomskog fakulteta u Nišu, na njegov poziv. Održana je na “nivou” i prema predviđenim propozicijama. Da li će biti promocija u Kursumliji, i kada, to je teško precizirati. Ne bih da razočaram čitaoce koji me očekuju. Da li ce biti letos – možda? Sve zavisi od mnogo čega. Septembar je sasvim moguć mesec za prezentaciju. Velika mi je želja da okupim i moje Kosaničane  u školi i popričamo o knjizi, naglasio je professor i pisac Milomir Novović.

Recenzent, Radmila Savić Srdanović, ističe da je Kuršumlija  velika tajna, da pisac navodi sve nas da razmišljamo o tom vremenu u kojem je Kuršumlija bila i ostala borac za slobodu.

Pročitajte i...  Komšijsko druženje

-Postojala je ona pre Nemanjića, primećuje autor. Rimljani su kumovali sa „Ad Fines“ – om, Nemanjići sa Belim Crkvama, Turci sa „Kursun“– om i najzad se pojavilo i zabeležilo istorijsko ime Kuršumlija. U ovom delu autor oslikava deo onoga što želi ne štedeći sebe, ni druge. Nek tako ostane, ističe Radmila Savić Srdanović, recenzent.

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=482833

23 jun 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up