Poslednje VestiProkupljeSport

‚Promovisan roman „Ćuretova biblija boksa“

PROKUPLJE- U Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju sinoć je pred prepunom salom promovisana knjiga dr Ivana Ljumovića pod nazivom „Ćuretova biblija boksa“ o lagendarnom prokupačkom bokseru Bratislavu Ristiću-Ćuretu, osvajaču tri zlatne rukavice i višestrukom osvajaču zlatnih medalja na evropskim i svetskim šampionatima.

Ovo je knjiga satkana od ljubavi prema plemenitoj veštini – boksu i onima koji su svojim umećem uspeli da stignu do neslućenih visina i na taj način proslave i sebe i svoje rodno mesto, rečeno je na promociji.

Takođe je istaknuto da roman ima šest delova ,ili šest slika „kroz koje se najbolje i najlakše priča“ kako je istakao autor Ivan Ljumović i rekao da se kroz poglavlja pod nazivom Saznanje, Prezrenje, Otrežnjenje, Prosvećenje, Sjedinjenje i Smirenje prati tanka narativna nit života jednog velikog i slavnog bokserskog šampiona.

Hirurg dr Ivan Ljumović, dugogodišnji lekar Bokserskog kluba „Topličanin“ u kome su ponikle najveće bokserske prokupačke i svetske zvezde, inspirisan tom plemenitom veštinom i još više jednostavnim i skromnim bokserskim zvezdama, odlučio je da napiše knjigu o svemu onome što je sledilo pre i posle veličanstvenih borbi u ringu, skučenom prostoru omeđenom konopcima među kojima je za njih bio čitav svet.

Knjiga govori o velikom bokserskom šampionu Bratislavu Ristiću-Ćuretu, ali je isto tako posvećena i profesoru Vlastimiru Stanišiću–Laciju, čoveku koji je uz pomoć znanja i veštine podučavanja stvorio i godinama usavršavao čuveni bokserski četverac Ćure, Dželja, Džafer i Šaćko, ovenčan slavom u ringu i postavši uzor mnogim generacijama koje su ih sledile u  slavnoj Topličkoj školi boksa.

Neodoljivi šarm i bokserski talenat krasio je dva velikana ovog sporta Kasijusa Kleja i njegovog mlađeg kolegu Bratislava Ristića-Ćureta, što je Kleju u čitavom svetu, a Ćuretu na Balkanu dalo epitet  angažovanih i značajnih ličnosti savremene istorije, kaže se u recenziji nedavno preminulog vrsnog prokupačkog lekara, književnika i ljubitelja boksa dr Dragoljuba-Caneta Mirkovića.

Može se reći da je ovaj u neku ruku i životni, autobiografski i filozofski roman, pisan  za tradicionalne nostalgičare, ljude koji poštuju stare proverene porodične vrednosti.

Nakon promocije knjige o boksu i bokserima, koja ima više aspekata umetničkog i realističnog pogleda na stvaran svet boksa, čitaoci će sigurno poželeti, da vođeni rukom autora odlično osmišljenog romana uđu u jedan virtuelni ring koji je za mnoge bio i ostao svetionik koji treba poštovati.

Pored autora na promociji su o knjizi govorili i književni poslenik Zoran Cvetković kao i nekadašnji bokseri i ljubitelji boksa Mirko Čađanović, vajar Dragan Drobnjak kao i aktuelni trener Bokserskog kluba Topličanin Zdenko Mutić, dok je delove iz knjige „Ćuretova biblija boksa“ čitao prokupački glumac Jugoslav-Juga Jovanović.

89% LikesVS
11% Dislikes
Pogledajte takođe
Close
Back to top button