U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

(Video) Proslava Svetog Save u OŠ “Drinka Pavlović”

Autor 27 jan 2020

KURŠUMLIJA- Danas je u OŠ ”Drinka Pavlović” u Kuršumliji održana jednočasovna priredba povodom školske slave- Svetog Save, koja je započela Himnom Svetom Savi. Direktor škole Radiša Nikić je istakao da je današnja slava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i zakonodavca, da smo svi ponosni što imamo takvu istoriju i Savu koji je udario temelj srpskoj kulturi, i da samo treba da se sledi Savin put, koji je put istine, pravde, morala, milosrđa, i da je zadatak da se učenici vaspitavaju u duhu Svetosavlja i tradicije.


Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. Savindan se u školama slavio sve do 1945. godine, kada je ukinut, odlukom tadašnjih vlasti. Ponovo se slavi od devedesetih godina prošlog veka.

Pročitajte i...  Dramska radionica "Kreativni put" počinje rad na novoj predstavi


Učenici ove škole su obeležavanje dana duhovnosti, školsku slavu – Svetog Savu, započeli u duhu svetosavlja i tradicije sečenjem slavkog kolača. Otac Dragan Jevtić i kolačar su deci, njihovim roditeljima, zaposlenima u školi i gostima, poželeli srećan veliki srpski praznik i đačku slavu. Praznik čestitali i svima poručili da ostanu na stazama Svetosavlja, sa željom da u školi ima što više dece.
Priredba je započela himnom koja je posvećena Svetom Savi, a zatim je usledio dramski komad, duhovne pesme, splet igara. Kostimi i scenografija, su na pravi način oslikali duh današnje školske slave. Vrlo temeljno pripremljini sa svojim učiteljima i nastavcima učenici su pokazali koliko znaju o Svetom Savi i koliko im školska slava znači.

Pročitajte i...  Futsal: Nemile scene u sportskoj hali u Kuršumliji u režiji gostiju


Kroz pripremljeni kulturno-umetnički program, učenici su istakli da je Sveti Sava bio najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko. Kada se zamonašio na Svetoj Gori uzeo je ime Sava. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i autokefalna Srpska pravoslavna crkva.. Da je Sava preminuo 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu. Da su njegove mošti prenete u Mileševu 6. maja 1237. godine. Da je mošti spalio Sinan-paša 1594. godine na Vračaru.
Inače, učenički program je završen spletom srpskih igara i pesama, u duhu srpske tradicije i folklora. Kolaćar je pripremio posluženje za zaposlene i goste na slavi, koje je posluženo nakon školskog programa.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=477042

27 jan 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “(Video) Proslava Svetog Save u OŠ “Drinka Pavlović””

  1. Htela sam više da istaknem, pošto radim u školi sa Zakićevim imenom, da je i to, najblaže, čudno ime za školu. Moji pokušaji da promenimo ime nikad nikog nisu zanimali u školi i van nje. Toliko o nama. Juče sam sa đacima za slavu spremila odlomak iz Nebeske liturgije… Sveti vladika Nikolaj je do detalja predvideo posledice ovoga o čemu Vi pišete. Još tada. Dok se ne pokajemo, nemamo čemu da se nadamo!

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up