U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prosvetni radnici i učenici OŠ „Milić Rakić Mirko“ obeležili Međunarodnu akciju „Dan inteligencije“

Autor 19 okt 2020

PROKUPLJE – Međunarodna akcija „Dan inteligencije“ pokrenuta je sa idejom da se obeleži 1. oktobar kao dan osnivanja MENSE. Osnovana je 1. oktobra 1946. godine u Ujedinjenom kraljevstvu u Oksfordu.

Aktivnosti u okviru projekta, na teritoriji cele Srbije, traju od 14. septembra do 9. oktobra 2020.godine, ali zbog velikog broja prijavljenih, aktivnosti se realizuju i dalje.

MENSA Srbije, Udruženje Kreativni učitelji i Institut za moderno obrazovanje, žele da ukažu na značaj stimulacije intelektualnih sposobnosti uključivanjem što većeg broja stručnjaka koji rade sa decom i odraslima u zemlji i regionu. Ove godine, Dan inteligencije, obeležen je u OŠ „Milić Rakić Mirko“ na tri lokacije – u matičnoj školi kao i u izdvojenim odeljenjima u Bajčincu i Donjem Kordincu.

Pročitajte i...  Opštini Blace odobren projekat od programa Swiss pro za ekonomsko osnaživanje žena poljoprivrednica

„Odeljenska šašava knjiga“ je aktivnost učenika sedmog razreda matične škole, koji su na zanimljiv način upoznali poeziju Mike Antića. Nastavnica se potrudila da bude interesantno, a produkt aktivnosti je sopstvena knjiga učenika. Cilj ove aktivnosti je podsticanje kreativnog pisanja.

-Smatrali smo da je poezija Miroslava Antića veoma podsticajna za nastanak novih, malih umetničkih dela. Motivi prve ljubavi, odrastanja i ulaska u svet odraslih, kao i internet alati, bliski su uzrastu učenika. Verujemo da je rezultat očaravajući – istakla je nastavnica Dragana Stevanović.

U izradi odeljenske knjige, učenicima je pomogla nastavnik pripravnik Aleksandra Todorović, koja je i sama član MENSE. Spoj mladosti i iskustva daje uspeh u radu. Na terenu su aktivnosti imale nešto drugačiju koncepciju.

Pročitajte i...  Doneta Odluka o dodeli nagrade "Toplički ustanak" najboljim studentima za 2020. godinu (SPISAK)

„Vežbamo i učimo kroz igru“ je aktivnost u kojoj su učenici, rukovođeni učiteljicom Jelenom Đorđević, obnovili upotrebu velikog slova na taj način što su na geografskoj karti pronalazili gradove, reke, planine i jezera. Pažnja se pritom obraća na to kakvim su slovom napisani geografski pojmovi. Zatim određuju u kom delu Srbije se nalaze. Takođe, učenici primenjuju i igre koncentracije – rešavanje lavirinta, traženje razlika na crtežima, otkrivanje slikovnih poruka i slično. Imaju čak i Slikovni raspored časova, a rešavaju i problemske zadatke.

I učenici izdvojenog odeljenja u Donjem Kordincu, učiteljice Jelene Babić, učestvovali su u obeležavanju sa ciljem podsticanja veštine rešavanja problema i razvoja logičkog mišljenja kroz aktivnost „Mućni glavom, snađi se“. Program je prilagođen učenicima od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda i svi učenici uzeli su učešće.

Pročitajte i...  U cilju sprečavanja širenja virusa JKP “Hameum” pojačao dezinfekciju grada

Učenici su podeljeni u dve grupe i zadatak je bio da reše po devet različitih zadataka koji su sadržali i logičke zadatke, rebuse, otkrivalice… Od urađenih zadataka sklapali su mapu pomoću koje su tražili glavni zadatak u školskom dvorištu. Cilj je bio da učenici provežbaju orjentaciju u prostoru.

-Logičko razmišljanje učenika u razvoju, jedna je od najvažnijih stavki u modernom obrazovanju – rekla je učiteljica Jelena Babić.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=487070

19 okt 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up