U kategoriji Blace, Doljevac, Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Prva Dečja književna kolonija Blace 2019

Autor 27 jun 2019

BLACE- U ponedeljak, 1. jula, počinje prva Dečja književna kolonija Blace 2019, čiji su realizatori Narodna biblioteka „Raka Drainac“ u Blacu, Narodna biblioteka Kuršumlija i UG „Topisci“. Na koloniji učestvuju osnovci i srednjoškolci iz Blaca, Kuršumlije i Doljevca. Kolonija se organizuje u okviru projekta koji je sufinansirala Opština Blace.

Projekat Dečja književna kolonija Blace 2019. osmišljena je sa ciljem da okupi i afirmiše decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta sa teritorije Toplice, zainteresovanu za misiju širenja kulture pisanja i čitanja, a koja se i sama ostvaruju kao mladi pisci.

Tokom Dečje književne kolonije Blace 2019.  učesnici će proputovati kroz svet književnosti sa savremenim piscima za decu zastupljenim u čitankama, Todetom Nikoletićem, Branimirom Rosićem, Violetom Jović i Vlastom Cenićem. Radionice će se održavati u više ustanova (vrtiću „Naša radost“, NB „Raka Drainac“, Narodnoj biblioteci u Kuršumliji, Legatu Vojina Šulovića) i na više lokaliteta: pred Drainčevom rodnom kućom u Trbunju, u Prolom Banji, Đavoljoj varoši, manastiru Sv. Nikole u Kuršumiliji.

Biografije pisaca:

Violeta Jović  je svojom poezijom za decu smestila Niš na kartu srpskog pesništva za decu i o deci, a Medijana festivalom dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, čiji je idejni tvorac i direktor, svetu ponosno predstavlja poeziju dece i srpsku poeziju za decu. Njena poezija prevedena na nekoliko jezika. Zastupljena u antologijama savremene srpske književnosti, književnim časopisima, časopisima za decu i zbornicima. Član je redakcije književnog časopisa za književnost, umetnost i baštinu „Bdenje“ i nekoliko časopisa za decu. Nagrađivana je za književni i slikarski rad. Objavila je 25 knjiga i priredila je više zbornika Medijana festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu. Najpoznatija dela: Pismo sa Meseca, pesme za decu, Sunčev vez, pesme za decu, Osenja, roman na dijalektu, Neke važnije stvari, pesme za mlade, Preobraženje, roman na dijalektu, Svitac u očima, pesme za decu i mlade, Šašava vila, pesme za decu i mlade i dr.

Pročitajte i...  Poskupljenje cigareta kao jedan od načina da ih bacimo u zaborav

Tode Nikoletić je bio dragi gost ovogodišnjih Drainčevih pesničkih susreta. Podjednako uspešan u stvaranju različitih poetskih, proznih i dramskih žanrova. Mališanima su posebno omiljene njegove šaljive pesme, pa ih rado izvode na smotrama recitatora. Inspirisao je mnoge kompozitore za najmlađe, tako da se na muzičkim festivalima pevaju i Nikoletićevi stihovi. Gotovo da u zemlji nema pozorišta za decu koje nije izvodilo komad iz njegovog stvaralačkog opusa. Pored pesama i drama, on je prepoznatljiv po scenskom nastupu. Organizator je književnih festivala, i poetskih konkursa za mlade, na kojima se trudi da afirmiše talentovane mališane. Zastupljen u 80 antologija, monografija, hrestomatija, zbornika i almanaha. Njegova dela obavezna su u čitankama i lektiri. Najpoznatija dela: Neću da porastem, Velika porodica, Kraljevski festival, Slatki nemir, Ulica zanesenjaka, Pesme za maštanje i odrastanje, Rastem da volim, Od bebe do sebe, Mi smo srećna porodica, Ljubavni bukvar, Neko kao ja i dr.

Pročitajte i...  Asfaltirana ulica u Berilju

Branimir Rosić je pisac, kompozitori voditelj emisije „Hajde sa mnom u obdanište“ koja se emituje na Radio-televiziji Vojvodine. Ovaj svestrani umetnik živi u Novom Sadu, gde je aktivno uključen u kreiranje kulturne scene ovog grada; svojim primerom potvrđuje koliko je „važno da poradimo na sebi, onda je lako popraviti Svet“ (Rosićeva poruka mladima). Do sada je objavio tri albuma za „odrasle“, kao i jedan za decu, a snimljena je i demo verzija za sledeći album pod imenom „Balkan rokenrol“.

Vlasta Cenić je rođen u selu Kočanu, u opštini Doljevac, gde i danas živi. Po struci je profesor jugoslovenske književnosti i srpskog jezika. Piše poeziju za decu i sakuplja narodno blago doljevačkog kraja. Njegova pesnička zbirka Bate će se ženi obiluje pesmama na rodnom dijalektu. Član je uredništva dečjeg časopisa „Vitez“. Idejni je tvorac manifestacije „Susreti prosvetnih radnika književnih stvaralaca za decu“, koja se održava od 1994. godine u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Doljevcu. Njegove pesme komponovane sui izvođene na za dečjim muzičkim festivalima. Najpoznatija dela: Pesnikinja lasta, Štrapke, Kladenče, Volele se šušumige, Medenići,Bate će se ženi, Krilati kamen, Da l’ ja čuvam ovce ili ovce mene, Pletene pesme i dr.

Pročitajte i...  U bioskopu u Blacu film "Istinita priča o Kelijevoj bandi"

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468627

27 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up