Soko Banja

FAM

FAM

Beauty Solutions Blace
BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

PSSS Kuršumlija vrši besplatno uzorkovanje i agrohemijsku analizu zemljišta

Poljoprivredni proizvođači u procesu biljne proizvodnje teže da ostvare stabilne i visoke prinose gajenih biljaka dobrog kvaliteta.  Agrotehnička mera koja ima najznačajniji uticaj na visinu prinosa gajenih biljaka, ukoliko se izvrši adekvatno, svakako je primena đubriva. Kako bi se u zemljište unela odgovarajuća količina hranljivih materija, najpre moramo dobro ”upoznati” naše njive. Količinu određenih hranljivih materija u zemljištu možemo saznati samo nakon uzimanja uzoraka zemljišta i njihove kasnije analize u laboratoriji. Bez uvida u sadržaj hranljivih materija u zemljištu nemoguće je odrediti količine i formulaciju đubriva koje je neophodno primeniti. Samo ukoliko poznajemo sadržaj hraniva u nekom zemljištu, možemo  pravilno, pravovremeno i adekvatno izvršiti đubrenje.

Nisu sva zemljišta podjednako obezbeđena hranljivim materijama. U zavisnosti od matičnog supstrata na kome su nastala zemljišta, ona imaju različit sadržaj pojedinih hranljivih elemenata koje biljke koriste u toku svog procesa rasta i razvoja. Biljke usvajaju veliki broj različitih hranljivih elemenata. Biljke iz zemljišta ne usvajaju sve hranljive elemente u istim količinama. Na osnovu količine koje biljke usvajaju iz zemljišta, hranljive elemente je moguće podeliti na: mikro, makro i korisne. Tri najznačajnija makrohranljiva elementa su: azot, fosfor i kalijum. Na njihov sadržaj u velikoj meri utiče i način eksploatacije zemljišta, pre svega primena đubriva.

U cilju što boljeg iskorišćenja potencijala koje naše zemljište ima, a u interesu poljoprivrednih proizvođača, Poljoprivredna Savetodavna i stručna služba Kuršumlija, vrši besplatno uzorkovanje, agrohemijsku analizu zemljišta i daje preporuke za primenu mineralnih i organskih đubriva.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu se javiti u prostorije službe u Kuršumliji ili u isturenim odeljenjima u Prokuplju, Blacu i Žitorađi kako bi dobili agrohemijsku analizu za njihove parcele sa preporukom za đubrenje. Svako registrovano poljoprivredno gazdinstvo ima pravo na četri besplatna uzorka u toku kalendarske godine.

Pozivamo proizvođače, a ujedno i apelujemo na njih da se jave u što većem broju i iskoriste mogućnost koja i je prožena, a koja je svakako u njihovom interesu.

(Autor savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Jović Snežana, PSSS Kuršumlija)

1
0
Soko Banja

Povezano

Jedan komentar

  1. Na oko jeste besplatno. Oni ti uzrokuju kažu šta fali zemljištu, ti kupiš Bayrovo ili bilo koje drugo jer sve u Evropi je njihovo a kupili su i Monsanto. Ne vidi se odmah ali eto vam. Ko vam besplatno uzrokuje zemljište. Samo prirodno pa koliko god da rodi zdravo je. Šta će mi jagode ko. Kajsije kad pojedeš damo te jetra spašava da ne umreš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button