U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Rad ustanova kulture krunisan priznanjem „Kulturni obrazac“

Autor 31 dec 2018

PROKUPLJE- Kada govorimo o radu prokupačkih ustanova kulture u 2018. godini, onda je potvrda njihovog uspeha svakako priznanje “Kulturni obrazac“, koju je za posvećeni rad na korist kulture dobila Gradski većnik za kulturu Milica Erić.

-To jeste zajednička nagrada, jer bez timskog rada, ne bismo imali ovakve projekte i rezultate, koji su krunisani ovim priznanjem, koje nas obavezuje, ali svakako znači i podsticaj za dalji rad, rekla je Erić na sastanku sa direktorima ustanova kulture, na kojem se tradicionalno okupljaju na kraju svake kalendarske godine, kako bi sumirali rezultate i dogovorili planove za nove zadatke, koji treba da donesu boljitak na polju kulture u gradu.
Da je ova godina zaista bila dobra i da se isto tako završila, potvrđuju projekti koji su realizovani sredstvima Mnistarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Podržano je devet projekata prokupačkih ustanova kulture sa 9.500.000 dinara, dok je deseti podržan od Ministarstva pravde, sredstvima iz oportuniteta, sa 370.000 dinara.

-Veoma je značajno istaći da su prokupačke ustanove kulture putem projekata dobile skoro deset procenata sredstava od ukupnog godišnjeg iznosa planiranog opštinskim budžetom za kulturu u 2018. godini. Uz redovne programske aktivnosti koje su pripremali i odradili, direktori su uporedo radili i projekte, koji su odlično sagledani od resornog ministarstva, ali i Ministarstva pravde. Onda su pristupili ozbiljnom radu i ispoštovali sve rokove i sredstva upotrebili za realizaciju projekata za koje su i bila namenjena, tako da je ova godina uspešno zaokružena realizacijom svega što je planirano, istakla je ovom prilikom većnik Milica Erić i naglasila da će i lokalna samouprava ubuduće pomagati rad ovih ustanova, koliko god joj to mogućnosti budu dozvoljavale.
Narodni muzej Toplice je u ovoj godini podržan sa 2.000.000 dinara za projekat „Gradovi u fokusu“.
Sredstva su upotrebljena za rekonstrukciju električne mreže u Muzeju, u starom delu zgrade, koja je postavljena 1962. godine i delimično u novom delu. Ugrađen je i gromobran i video nadzor sa 22 kamere.
Ostalih 550.000 dinara, prema rečima direktora Darka Žarića, upotrebljeno je za program obeležavanja 100. godina od oslobođenja Prokuplja i za otkrivanje spomenika “Gvozdenom puku”.
Direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“, Dragan Ognjanović, je rekao da je Biblioteka i u 2018. godini nastavila dobru saradnju sa Ministarstvom kulture i informisanja.
-Sa 700.000 dinara realizovali smo tri projekta i to manifestaciju „Drainčevi susreti pesnika“, Festival „Lektirići eks ju fest“ i finansiranje matične službe naše Biblioteke, istakao je Ognjanović.
Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“ je od resornog ministarstva dobio 250.000 dinara za revitalizaciju folklora u podjastrebačkim selima i 370.000 dinara od Ministarstva pravde za rekonstrukciju pozornice.
-Nastavićemo i ubuduće da na ovaj način postojeće uslove u kojima rade naši talentovani amateri menjamo na bolje, jer će i oni onda moći na najbolji način da pokažu svoje umeće i pruže potpuni ugođaj publici, koja je tu zbog njih i onoga što kroz program prezentuju, naglasila je direktorka prokupačkog Doma kulture Tijana Petrović.
Istorijskom arhivu „Toplica“ je za projekat „Gradovi u fokusu“ pripalo 5.000.000 dinara, a za metalne police i arhivske kutije po 500.000 dinara.
-Sa potprojektom „Energetska sanacija zgrade Istorijskog arhiva Toplice“ dobili smo pomenutih 5.000.000 dinara i upotrebili ih za zamenu krova. Ostalih milion dinara, koje smo dobili iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, iskoristili smo za nabavku novih polica i arhivskih kutija, čime ćemo poboljšati uslove za rad, ali i obezbediti kvalitetnije čuvanje arhivske građe, podvukao je direktor Istorijskog arhiva „Toplica“ Milan Stojanović.
Gotovo sve što je planirano je i urađeno, istakli su direktori prokupačkih ustanova kulture i poručili da će i ubuduće vredno raditi, kako bi rezultati u narednim godinama bili još bolji i uspešniji.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=89932

31 dec 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Rad ustanova kulture krunisan priznanjem „Kulturni obrazac“”

  1. beriljac

    Ovo je bolesno.Nikad oskudnije aktivnosti.Nikad lošija organizaija kulturnih dešavanja.Nikad manje pra za programe a većnica nagrađena.****

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up