Smiley face
U kategoriji Politika, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Radi se Statut grada Prokuplja

Autor 4 sep 2018

PROKUPLJE- Na današnjoj sednici Skupštine opštine Prokuplje razmatran je predlog predsednika Opštine Prokuplje Aleksandra Simonovića za donošenje Statuta grada Prokuplja. Ovaj Statut biće usaglašen sa Zakonom o izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i sa Zakonom o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi. Obraćajući se odbornicima predsednik Simonović je istakao da je Prokuplje dobilo status grada na inicijativu narodnog poslanika u Skupštini Srbije Darka Laketića.

– Vlada Republike Srbije i resorna ministarstva su dala saglasnost na ovu inicijativu. Skupština Republike Srbije je na sednici, koja je održana 20. juna ove godine, glasala za ovaj predlog i tada je izglasano da naša opština dobije status grada. Sada kada smo postali grad, dobili smo i određena prava i obaveze. Ono što treba da uradimo jeste da promenimo postojeći Statut opštine Prokuplje, da ga usaglasimo sa Zakonom o izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i sa Zakonom o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, rekao je Simonović.

On je dodao da na osnovu Statuta Opštine Prokuplje, predsednik Opštine može da podnese inicijativu za njegovu izmenu, što je on i učinio. Opštinsko veće je usvojilo predlog predsednika i prosledilo odbornicima SO Prokuplje na dalje razmatranje i usvajanje.

-U obavezi smo da formiramo i jednu komisiju koja će raditi na predlogu Statuta koji će opet doći na dnevni red jedne od narednih sednica SO kada će se odlučivati o tom predlogu. Ukoliko odbornici usvoje predlog Statuta, isti se upućuje Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Po dobijanju njihove saglasnosti, ova tačka će se ponovo naći na dnevnom redu najvišeg organa prokupačke opštine, naglasio je predsednik i podvukao da nas već sada posmatraju kao grad i da Ministarstvo finansija odobrava tri posto veći transfer finansijskih sredstava.

Prema rečima predsednika Simonovića, komisija koja će raditi na izradi predloga Statuta dobila je rok od mesec dana da ga završi i uputi Veću na razmatranje. Predsednik ove komisije je rukovodilac Odeljenja za opštu upravu Opštine Prokuplje Slađana Maričić, a članovi su zamenik Opštinskog pravobranioca Jovana Perović, načelnik Opštinske uprave Nikola Koprivica, sekretar Skupštine Saša Anđelković i stručni saradnik za normativno- pravne poslove Nikola Stojanović.

Odbornici su razmatrali i usvojili izveštaj o izvršenju budžeta Opštine Prokuplje za period od 1. januara do 30. juna 2018. godine. Na osnovu ovog izveštaja ostvareni prihodi u prvoj polovini ove godine iznose 608.540.160,48 dinara ili 34, 48 posto u odnosu na plan. Na osnovu prenetih sredstava iz prethodne godine, u iznosu od 351.863.664, 97 dinara, u opštinskom budžetu ukupni prihodi bili su 960.403.825,45 dinara, a rashodi i izdaci 703.673.485,51 dinar. To znači da je u budžetu Opštine Prokuplje ostvren suficit od 256.730.339,94 dinara.

Na sednici su imenovani i novi članovi upravnog i nadzornog odbora Turističko-sportske organizacije i školskog odbora Osnovne škole „Milić Rakić Mirko“.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=84824

4 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Radi se Statut grada Prokuplja”

  1. Voja

    Da li se zna tačan broj stanovnika “GRADA PROKUPLJA”,mislim varoši?

  2. Goran

    Tih 3 posto koje odobrava ministarstvo nije malo na lokalni budzet

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up