U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Radojičići sa Radana doakali hladnjačarima, svoju malinu prerađuju i zarađuju mnogo više

Autor 21 juna 2018

RADAN- Porodica Radojičić iz sela Orane na Radan planini ima veliku plantažu malina. Za razliku od većine malinara koji se žale  na otkupnu cenu, oni taj problem nemaju. Radojičići ubrano voće prerađuju i kažu da je zarada od prodaje prerađenog proizvoda mnogo veća od prodaje sirovine.

Do pre tri godine porodična parcela Radojičića u selu Orane na Radan planini je bila u korovu. Nekoliko meseci je Goran za sa suprugom Gordanom pripremao zemljište a zatim podigao plantažu malina.

“Druga godine berbe – malina još nije u najboljem stanju ali sledeće godine biće pun kapacitet i rod. Orane je na 500 metara nadmorske visine i to je idealna visina za uzgoj maline”, kaže Goran Radojičić i dodaje: „Ja je berem u punoj zrelosti kada procenat suve materije i šećera najveći.

Goran i Gordana, kako kažu, za dezert posle ručka imaju slatko ili džem od maline koji sami pripremaju.
“Ovde je najlepša priroda i najbolji odmor posle završenog posla”, ponosna je Gordana Radojičić.

Da im posao ne bi zavisio od oscilacija cena maline, Radojičići su počeli da proizvode džem. I nisu se pokajali. Za kratko vreme njihov proizvod je našao svoje mesto ne trižištu. Od decembra su prodali 2.500 teglica a očekuju da će do kraja godine udvostručiti prodaju.

“Ne stavljamo konzervans, vinobran nikakve dodatke, sve je potpuno prirodno”, kaže Goran Radojičić.

U Jablaničkom okrugu do pre tri godine pod malinom je bilo 250 hektara. Procena je da ih sada ima hiljadu hektara. U odnosu na višnju malina uvek ima bolju cenu ali proizvođači sa juga Srbije shvataju da moraju da se organizuju da osnivaju zadruge ili preduzeća i da će tako uz podršku države sa svojim prerađevinama moći mnogo više da zarade. Radojičići su zato pravi primer.

(Izvor RTS)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82093

21 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up