Smiley face
U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Reagovanja čitalaca: Kome smeta Ekonomska škola u Kuršumliji?

Autor 13 avg 2018

KURŠUMLIJA- Ne mogu a da kao bivši učenik 50. generacije Ekonomske škole u Kuršumliji ne prokomentarišem  odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  da Ekonomsku školu u Kuršumliji spoji, ili šta već, sa Tehničkom školom “Đuro Đaković” iz Podujeva, koja je nakon NATO agresije 1999. godine privremeno izmeštena u Kuršumliju.  Ne samo spoji već i promeni ime koje nosi pune 64 godine.

Nikola Dragovic

Bez predhodne najave ministar prosvete doneo je odluku da profesori Ekonomske škole u Kuršumliji, od 1. septembra neće više raditi u toj školi. Prema rečima pojedinih profesora ova vest je saopštena jutros na sednici nastavničkog veća bez ikakve predhodne najave. Nakon upoznavanje nastavnog kadra sa odlukom ministra  od strane direktora, u nastavničkoj zbornici nastao je muk, neverica i zabrinutost. Svi su bili u čudu šta se dešava.

S pravom se postavlja pitanje da li građane i prosvetne radnike u Kuršumliji neko za nešto pita? Šta će se dogoditi sa radnicima? Da li se država igra sa ovim gradom i ovim ljudima?

Kao predstavnik đaka u školskom parlamentu sam još  2008. upozoravao da će se Ekonomska škola ugasiti ako se samo bude klimalo glavom i bez pogovorno slušala državna administracija. Na žalost većina profesora se smejala i posmatrala me čudno,  a iste te godine Ministarstvo prosvete je ukinulo jedno odeljenje  ekonomskog tehničara, a trgovački smer ugasilo. Godinu dana kasnije pojedini profesori su počeli da postaju tehnološli viškovi.

Danas se nakon 64 godine od postojanja, odlukom ministra iz Beograda, koji i ne zna gde je Kuršumlija, menja ime ove škole, a neki nastavnici ostavljaju na ulici. Da li će neko dignuti svoj glas ili će i dalje bezpogovorno izvršavati sulude odluke?

Umesto da pomogne građanima ove opštine na jugu Srbije, koja se 102 km graniči sa Kosovom i Metohijom, država se igra sa njima i iz dana u dan propisijući razne uredbe koje otežavaju život meštanima i donosi sulude propise. Ako želi da pokaže da nije tako neka preduzme neke odgovarajuće poteze, pa tako pomogne u pronalaženju investitora koji bi investirali u ovu opštinu, smanjili nezaposlenost i vratili mlade u ovaj grad.

Svi građani, ne samo prosvetni radnici, trebaju da se zapitaju koji je sledeći korak koji se može očekivati od države? Da li će ministar naredne godine, možda ukinuti srednje škole u Kuršumliji? Na ovu odluku nema pravo niko da ostane nem, ni bivši, ni sadašnji, ni budući učenici, ni njihovi roditelji, a najveća je odgovornost na profesorima i opštinskim rukovodiocima, koji svojim činjenjem treba da pokažu da Kuršumlija mora i treba da živi!

Svako treba preduzeti ono što je u njegovoj moći i skrenuti pažnju da Kuršumliji treba pomoć a ne sulude odluke državnih činovnika, koje su u suprotnosti interesima građana.

Zato je pravo vreme da se dozovemo pameti, a ne da bezpogovorno izvršavamo naređenja onih koji ne vide šumu od drveta, ili ćemo nešto preduzeti i uraditi  ili ćemo biti puka beskorisna masa klimoglavaca koje će se stideti buduća pokolenja.

(Autor Nikola Dragović, politikolog)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=83916

13 avg 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

19 komentara za “Reagovanja čitalaca: Kome smeta Ekonomska škola u Kuršumliji?”

 1. Nevena Ilić

  Bravo za tekst!
  Umesto da pomogne država se igra sa nama! Svaka čast Nikola!

 2. Milica Nikolić

  Bravo Nikola!
  Kao bivša učenica podržavam iznete stavove kolege dragovića, jer ovo šta se radi ovom gradu je u najmanju ruku skandal.

 3. Student

  Dolazim uskoro u Kursumliju, pa cu se slikati na ulazu u grad ispred table sa natpisom dok je nisu promenili. Da mi bar nesto ostane kao uspomena.Ja sam ipak dete Kursumlije. Za Gimnaziju sam zakasnio. Pozdrav za drustvo iz osamdeset i neke.

 4. Kakve veze imaTehnicka skola sa Ekonomskom skolom? Sta to one imaju zajednicko? Opet politika Mesa prste. I otkud vise naziv Tehnicka skola iz Podujeva? Pa ona je ljudi vec 20 godina u Kursumliji. Podujevo nije Kursumlija. Ili mozda jeste a da mi to neznamo ili mozda ministar nezna da je Podujevo na Kosovu, a Kursumlija u SRBIJI!

 5. Jel se to Kursumlja vec seli na Kosovo

 6. Hop

  Preterujete. Jesu imena skola nakaradno nadenuta, ali je cinjenica da te podujevske skole godinama unazad nemaju ucenike vec se vestacki odrzavaju. Meni su samo ovde imena skola bezveze, spajanje je sasvim ok.

  • slobodni gradjanin

   Podujevske skole su morale biti ukinute jos odavno , sve je to samo,, lazni patriotizam ,,a u kursumliji da postoje ekonomska skola ,gimnazija i zbog potrebe i interesovanja djaka tehnicka skola Kursumlija.Trebalo je ukinuti i podujevsku osnovnu skolu jer u Kursumliji vec postoje dve ,sve je politika i licni interesi pojedinaca a finansiski nicim opravdano

 7. da li ce Ministar uvesti i albanski jezik kao obavezan, mozda planira da ce i nas da pripoji Kosovu

 8. Bojan

  Nije problem u spajanju skola, vec u nacin kako je to izvedeno, ovim su pokazali svu bahatost, beskrupuloznost, tiraniju i besmislenos vlasti i njihovih ministara, da se ovako vazne odluke sprovode na silu, bez obavestenja, bez najava, bez prava na misljenje su odlike ove vlasti. Ako im i ovo prođe dok mi mirno stojimo i gledamo, onda neka nam bog pomogne.

 9. Bojan

  Dokle li cemo samo cutati i gledati ovaj haos dragi moji malobrojni sugradjani….

 10. Nereformisani Reformator

  Ko u stvari ne vidi šumu od drveta?
  Reagovanje g-dina Dragovića na neke aktuelne probleme u gradu je vredno pažnje, ali da li je u svemu u pravu? Kada je u pitanju nebriga države prema ruralnoj sredini kao što je Kuršumlija, potpuno je u pravu kao što je u pravu da svi treba da daju svoj doprinos da stanovništvo ostane i grad živi. Ali ne vidim u tekstu nebrigu lokalne vlasti kada su u pitanju investicije i iseljavanje stanovništva. Što se tiče nakaradnog spajanja podujevskih srednjih škola sa kuršumlijskim i tu je donekle u pravu. Ali šta je to u tekstu što se ne vidi od drveta?
  Ne želimo ili nećemo da vidimo da su nam privreda i poljoprivreda totalno devastirane i da samo neproizvodni sektor funkcioniše. A taj sektor je prebukiran i treba ga finansirati. Ali kojim parama? Svi pokušaji da se izvrši racionalizacija u ovom sektoru su propali. A lako je bilo i u gradu i u državi otpustiti na hiljade radnika iz fabrika. I sada kada treba otpustiti nekoliko prosvetnih radnika kuku i doboga.
  Podsećam da je ministarstvo odavno tražilo da se po svim opštinama urade mreže osnovnih škola i da tamo gde u više srednjih škola ima manjka đaka da se škole fuzionišu i da se ne nazivaju ni tehničkim, ni poljoprivrednim, ni tekstilnim, nego samo srednjim. To zbog toga da se decenijama ne proizvode samo jedna te ista zanimanja, nego da se prema potrebama društva smerovi i struke menjaju. Ali niko nije smeo ništa da pipa. Da se je to ufazama odradilo, danas bi bilo manje problema.
  Da li zbog ukidanja odeljenja i škola sela i grad umiru? Preovladava takav stav u društvu, ali i pored svih škola, sela su prazna pa i sam grad. Preglomazan školski sistem će pre da umrtvi nego da oživi grad. Nisam za to da se srednje škole ukinu, ali da se od dve napravi jedna i da popunjenost odeljenja bude veća, jesam. Lokalna vlast bi morala da razmišlja i o spajnju osnovnih škola jer u opštini ima đaka taman za jednu. Za jednu srednju i jednu osnovnu školu dovoljan bi bio jedan direktor, sekretar, jedna administracija i stručna služba. A šta tek reći za tri osmorazredna odeljenja na terenu koja skupa jedva da imaju 30 đaka koje pokriva preko 60 radnika ( ne celih).
  Zašto zbog nekoliko otpuštenih radnika moramo da pozajmljujemo pare za plate? Zašto taj novac ne bi išao u investicije? Zašto se ne bi tim parama poboljšali uslovi rada u školama? Zar se tako ne radi svuda u Evropi? Zar ne prilagođavamo zakonske okvire za EU? Zašto zbog drveta ne želimo da vidimo šumu?

 11. GVI

  Za dosta toga si u pravu, prijatelju. Da su problemi samo u prosveti lako bismo ih resili. Koliko samo vecnika, pomocnika, zamenika, sekretara, lezilebovica i slicnih ovaj jadni narod izdrzava iz budzeta i na teret nasih para? Koliko bi investicija moglo da se finansira samo iz tih plata?

 12. Guliverka

  . Pozivam sve gradjane Kursumlije da svoje kuce prodaju siprarima i svoja imanja i da svi odemo u Nemacku. Ameriku u p…. m…….

 13. Martin Niemöller

  Kada su nacisti došli po komuniste,
  ja sam ćutao;
  jer nisam bio komunista.

  Kada su zatvorili socijaldemokrate,
  ja sam ćutao;
  jer nisam bio socijaldemokrata.

  Kada su došli po sindikalce,
  ja se nisam pobunio;
  jer nisam bio sindikalac.

  Kada su došli po mene,
  nije preostao niko da se pobuni.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up