DruštvoPoslednje VestiProkuplje

Realizacija projekta o diskriminaciji u javnim ustanovama

MALA PLANA/PROKUPLJE – Danas je u Osnovnoj školi „Svetislav Mirković Nenad“ u Maloj Plani, održana radionica, a u sklopu projekta „Diskriminacija u javnim ustanovama, kako je prepoznati i kako se boriti protiv nje“.

  

Za realizaciju je bilo zaduženo udruženje Inkluzija danas, a projekat finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Aktivnosti se održavaju u  periodu od septembra do kraja decembra ove godine,  u gradovima Prokuplju i Leskovcu, kao i opštinama Bojnik, Doljevac i Žitorađe. Ciljne grupe ovog projekta su lokalne samouprave, škole, centri za socijalni rad, udruženja građana i sve relevantne institucije koji se bave ovom tematikom.

  • Široka upotreba termina diskriminacije dovela je do toga da često nešto nazovemo diskriminacijom, a da to nije, a isto tako određenu situaciju ne prepoznamo kao diskriminaciju, a ona to zaista jeste. Ja sam pokušala da objasnim deci kakav je put ka diskriminaciji, odnosno kako tačno dolazi do nje. Pored toga učenici su obnovili svoja postojeća znanja o stereotipima i predrasudama, učestvovali u radionici i na osnovu nekih svakodnevnih životnih primera imali priliku da nauče šta jeste, a šta možda i nije diskriminacija. I na samom kraju, što je i bio krajnji cilj ove edukacije je upravo to na koji način mogu pokušati da razumeju različitosti i kako tačno mogu da reaguju u situacijama kada osete da su diskrimisani – rekla je Aleksandra Marković, današnji radioničar ispred udruženja Inkluzija danas.

Želim da se zahvalim ovim divnim ljudima što su izdvojili vreme za naše učenike i pojasnili termine: diskriminacija, tolerancija, različitost, stereotip i predrasude kroz različite pristupe vizualizacije i praktične primene. Kroz povratne informacije i obrazloženja učenici su došli do novih saznanja ovih termina koji deluju nepoznato, a za koje, ni sami nisu svesni, da su u upotrebi i da čine njihov svakodnevni život. Hvala predavaču, Aleksandri Marković, na demonstriranju gore navedenih situacija kojima je podsticala učenike na razmišljanja kako bi ih dovela do saznanja i navela da svaki vid ovih indikatora prepoznaju – izjavila je Dragana Veković, nastavnik srpskog jezika i književnosti u školi „Svetislav Mirković Nenad“.

100% LikesVS
0% Dislikes
Back to top button