U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Rekordan prinos dunja na gazdinstvu Petrovića iz Blaca

Autor 25 nov 2020

BLACE- Na gazdinstvu Miroljuba Petrovića u Blacu privodi se kraju berba dunja. Na ovom gazdinstvu dunja se gaji na površini od oko dva hektara i nema godine da prinosi ne budu dobri. Rekordne prinose Petrovići beleže i ove, prestupne i za voćarstvo ne baš povoljne godine.

-Cena dunje je svake godine sve niža. Trenutna cena je 20 dinara a ima i problema sa plasmanom, ističe Miroljub Petrović, ugledni blački voćar.

Ovde se gaji isključivo leskovačka dunja. Odličnog kvaliteta i prinosa, nije dostigla zadovoljavajuću cenu proizvođača. U topličkom kraju zadnjih godina gase se zasadi pod ovim voćem jer dolazi do sušenja istog, ali na gazdinstvu Petrovića, dunja izvanredno uspeva.

-Da bi dunja opstala i imala dobar i kvalitet i prinos potrebno je do 15 puta je tretirati hemijskim sredstvima, ističe Petrović.

Ako se uzme u obzir da su ulaganja u obradi velika, što uključuje i troškove angažovanja radne snage, sa ovakvom cenom koja je iz godine u godinu sve niža, zarada je minimalna.

Na ovom gazdinstvu na zavidnim površinama gaje se i šljive, a veći deo se prodaje u sušenom obliku. Ovogodišnja cena suve šljive je evro i četrdeset. Rezidba voća za ovu godinu je već završena, ostaje još da se oberu dunje za koje verujemo da će naredne godine biti i više tražene i bolje plaćene.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=488491

25 nov 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Rekordan prinos dunja na gazdinstvu Petrovića iz Blaca”

  1. Anonimni

    Kilo 25 dinara dal se uopste isplati?

  2. Anonimni

    kilo : samo 250 dinara

  3. Jovan

    Izuzetno posten covek i veliki radnik, ali stipsa ne daj boze.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions