Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Riblji fond u Toplici u opasnosti

Autor 13 nov 2018

PROKUPLJE- Vodostaj reke Toplice je veoma nizak! Ako uskoro ne bude većih padavina reka će ostati bez ribe, posebno skobalja, koji se ovde mresti, ali i ostalih biljnih i životinjskih vrsta kojima je stanište.

Srđan Radosavljević 30 godina peca na Toplici, koju ne pamti da je u ovo doba godine mogao pregaziti.
“Voda je svuda mala, ribe sve manje i manje, krije se po virovima. Vidite vodostaj, tako reći na svakom brzaku može Toplica da se pregazi”, kaže Srđan Radosavljević, predsednik ribolovaca Prokuplja.

Na mestima gde obično pecaju i danas srećemo ribolovce, ali su tu, kažu, samo rekreativno, radi druženja i navike.

Na Toplici je ovih dana izmeren negativan vodostaj. U centru grada, ispod železničkog mosta, iznosi -18.

U Toplici žive autohtone vrste riba – skobalj, mrena, belica, a ima i klena i soma. Nizak vodostaj nepovoljno utiče ne samo na riblji fond, već i na sav živi svet u reci.

“Ovo već prelazi u elementarnu nepogodu, na koju mi, nažalost, ne možemo da utičemo. Nemamo nekakve zahvate uzvodno gde bi moglo da se pusti iz nekog jezera nešto, nego ostaje nam samo da gledamo da li će da padne kiša, da se nadamo tome”, objašnjava Goran Tenjević, vođa ribočuvarske službe Prokuplje.

Olakšavajuća okolnost je ta što je voda hladna, jer bi u letnjem periodu, pod visokim temperaturama, pri ovom vodostaju, sigurno usledio pomor. Ribolovci strahuju da bi mrazevi i stvaranje leda mogli da predstavljaju dodatnu opasnost, ali i nesavesni građani i firme, koji bi ispuštanjem otpadnih voda mogli da dovedu do zagađenja i uništenja ribljeg fonda.

(RTS)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=87832

13 nov 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Riblji fond u Toplici u opasnosti”

 1. Miroslav

  Zašto na kraju samo kažete da bi se moglo naći nesvesni građani i firme koje bi ispustili otpadnu vodu…? Zašto ne kažete koji je trenutno kvalitet vode? Neće mali vodostaj da ubije ribu, već crna, prljava, zagađena Toplica. Na vodostaj ne može da se utiče, ali može na kvalitet vode. Zašto se o tome ne piše češće i da se potencira? Ovde komšije ili stranci nisu krivi…
  Kojom rekom u Srbiji možemo da se ponosimo?

 2. Sta bre strahuju od firmi ne pravite se budale,danima da ne kazem mesecima reka je u gornjem toku coca-cola crne boje sa smrdljivim slincima,koje su svaki kamen oblozile,voda smrdi gore nego poljski wc-e, i kad upecas neku jadnu ribu i boju je promenila od toga,a vi i dalje pisite kako je zivi svet u vodu ugrozen zbog niskog vodostaja.

 3. rade

  dzaba vam ovakvi tekstovi,znamo njihov cilj,ali ROBIN HUD,NE DA sredstva za zavrsetak akumulacije SELOVA,

 4. Tako je marko sve si rekao I sto posto si u pravu.

 5. Boban Radisavljevic pa to samo malo smrdi….sitno.Tebi sve smeta moj bata Racman koristi ronilacka odela da bi disao pored banjske i nista mu ne hvali,malo je nabrekao ali procice i to. Najbolje da se izmeni i tok banjske posto u Kursumliju moze tok da menja ko god hoce.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up