U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Romi imaju svoj dan

Autor 8 apr 2020

PROKUPLJE – Danas je Svetski dan Roma. Treba da se zapitamo u kojoj meri poštujemo nacionalne manjine.
Romi imaju svoj jezik, kulturu, običaje, praznike, ali malo razumevanja. Romi pišu svoju istoriju još od davnina, a 1990. godine, oni su dobili svoj dan.

Ivana Đurković i Srđan Baktijarević

Imam nekoliko prijatelja romske nacionalnosti, kolegu, koga ne bih menjala ni za jednog drugog, jer od malena učimo, zar ne, da se čovečnost ne meri bojom kože i drukčijim jezikom, već kulturom i manirima, osobinama koje krase jednog čoveka.
Moj kolega je glumac, neko ko me nasmeje i kada mi je najteže. On ujutru dođe na posao pre svih, ugreje kancelarije i skuva kafu. Njegove brige su uvek manje od tuđih, a verujte, možda su najveće. Njegov osmeh i vedar duh ispunjava radni prostor izuzetnom i samo njemu svojstvenom energijom. Njemu ništa nije teško. Ni meni nije teško da mu večno budem prijatelj. Rom je i jedan od mojih naiboljih prijatelja, ma kakva da su vremena.
Kad sve ovo prođe, jedva čekam da pijemo kafu, jer u našem radnom domu, nas dvoje imamo zajednički nadimak – Švrćko.
Ovim tekstom, želela sam da prenesem jasnu poruku svima – Važno je da je čovek sa kojim piješ kafu tvoj iskreni prijatelj. Beo, žut, crn, nije važno. Tvrdim, romska duša nije crna. To je važno.
Mom prijatelju i svim ostalim Romima
Ivana Đurković


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=480335

8 apr 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up