U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Sagonjevci i Sago-Evropejci

Autor 24 jula 2018

KURŠUMLIJA- U prošlim vremenima u našim selima je bilo puno naroda pa je tako bilo i u Sagonjevu, kada je imalo više od 600 stanovnika. Domaćinima u selu je glavna briga bila kako da oranjem i kopanjem obezbede dovoljno hrane za čeljad i stoku. U to vreme mala deca su čuvala sitnu stoku oko kuće (svinje i jaganjce) a odrasla deca su čuvala krupnu stoku (goveda i ovce) po planini. Kada su ta deca dovoljno odrasla želela su bolji život koji je bio moguć u ”belom svetu”. Peške u opancima pošli su iz Sagonjeva do varoši  pa vozom većinom stigoše do Beograda i okoline, a pojedinci stigoše i do Evrope, boraveći tamo, ”arbajtom” su zarađivali za sebe i pomagali da se grade evropski putevi i magistrale.

Sagonjevci koji su ostali da rade u svojoj otadžbini, trudili su se da očuvaju svoju dedovinu i očevinu u selu pa se malo i potrudili da poprave seoske puteve kako bi sa svojim ”limuzinama” mogli doći do kuće te da se više ne zaglavljuju po blatnjavim putevima i ostavljaju vozila pored puta u trnju. Pa tako dođe i vreme da svako može sa svojim vozilom da dođe do kućnog praga i parkira se u dvorištu.

Oni koji su prvi otišli iz sela u ”beli svet” ostavili su opanke i obuli lakovane cipele i za sebe su pribavili luksuzne limunine, a ostali koji su životarili po selu i varošima u Srbiji imaju prostije limuzine, a većina i dalje koristi za prevoz freze (kultivatore), motore i bicikle.

I posle svega sada nasta golema nevolja u našem selu Sagonjevu, problem imaju Sago-Evropejci (koji su boravili i radili po Evropi) i Sagonjevci (koji su radili i boravili u svom selu i otadžbini). A sve u vezi sa putevima u selu nekad i sad i sa putnom signalizacijom i trnjem pored puta.

Svako ko pravi puteve potrudi se da postavi odgovarajuće saobraćajne znake obaveštenja i ostale, te da počisti trnje i žbunje pored puta.

U centru Vrnjačke Banje pored mnoštva saobraćajnih znakova postoji znak za pravac i daljinu do: Pariza, Londona, Minhena, Moskve itd…  Na Staroj Planini postoje znaci u kom pravcu je: Midžor, Istanbul, Sibir itd… u Centru Čačka postoji znak koliko su udaljeni gradovi u kojima odlaze autobusi sa bus-stanice. U Sagonjevu pored mnoštva znakova obaveštenja u centru na raskrsnici postoje znaci za pravac kretanja okolnih mesta i gradova kao i daljinar srpskih, balkanskih i evropskih gradova.

Zbog svega toga što Sagonjevci uradiše nastaše i problemi kada ponekad u selo ponovo navrate i Sago-Evropejci sa crnim limuzinama iz Evrope.

Sagonjevci i kad voze frezu, motor i biciklu veseli su i radosni kad znaju koliko treba da putuju i ”truckaju se” do Kuršumlije, Blaca i Kruševca a to je od koristi i turistima koji luksuznim autobusima dođu na obiđu naše selo. Suprotno njima Sago-Evropejci su naljućeni i uvređeni što nisu pitani gde i kako treba postaviti ove znakove i zašto je očišćeno trnje oko puta. Za te svoje brige i tegobe obavestili su i zatražili pomoć vlasti da im pomogne da reše unutarnje dileme i probleme pa su najavili i svoj doprinos u rešavanju ovih pitanja pa će kao da ”plate” buldožer da se poruši sve što je urađeno na putu i oko puta kojim oni dolaze limuzinama i po prvi put ulaze u svoje dvorište.

Posle svega ostaje dilema i za širu javnost:                                                                                                                               –  da li su Sagonjevci nešto zabrljali oko popravke puteva i postavljanja znakova i čišćenju trnja pored puta,      ili su:                                                                                                                                                                                               – Sago-Evropejci nešto pobrkali i zaboravili kakvi su putevi bili kada su peške odlazili iz sela, a kako je sada kada se voze u crnim evropskim limuzinama i bez teškoća dolaze do kućnog praga.                                                – A moguće je  održati i referendum po ovom pitanju, ima zainteresovanih  ZA  i  PROTIV

(Autor Radovan Radovanović, Sagonjevo)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=83239

24 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up