Smiley face
U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Šah-mat nasilju!

Autor 3 okt 2018

PROKUPLJE- Prokupčani su sinoć imali priliku, čak i pre Niša, gde je izdata, da prisustvuju promociji knjige “Šah – mat nasilju”, namenjenoj deci, roditeljima i vaspitačima. Promocija je održana u Narodnom muzeju Toplice.

Harizmatična dr Marija Ranđelović je u pravo vreme objavila delo koje objedinjuje edukaciju dece i odraslih, i premijerno je predstavila na Festivalu knjige u Aranđelovcu.

Knjiga govori o nedoumicama dece, izboru hobija, digitalnom nasilju, čak, u širem smislu, etikom i moralom.

Poseban raritet ove knjige čine ilustracije koje su uradili mladi, pa posmatrač ima utisak da je knjiga za decu, međutim, ona je to samo jednim delom, ali je u suštini univerzalni priručnik o vaspitanju, preko potrebana svima kojima je namenjena.

Šah je kao misaona igra izabran, jer kako kaže atorka knjige – Putem šaha stičemo prostornu inteligenciju, prihvatamo znakove i simbole, razvijamo pažnju i samokontrolu, racionalno koristimo vreme, razmišljamo, učimo načela fer pleja … Sve što je potrebno mladim ljudima, na raskrsnici života.

Drugi deo knjige namenjen je odraslima i vodič je za nastavnike i roditelje.

Šahovski savez Srbije je podržao ovu korisnu knigu, jer je šah važno didaktičko sredstvo u savlađivanju mnogih životnih lekcija, naročito u vremenu kada su i deca i roditelji izloženi prevelikom uticaju medija, štampe i interneta, često, nekontrolisano, degutantno i poražavajuće.

Samim tim promocija u Prokuplju je učinila da Prokupčani prisustvuju posebnom događaju, koji je svojim sadržajem nadišao uobičajene literarne večeri, uglavnom poetske tematike.

Promociju je podržao i forum žena SPS, organizacije koja je vrlo aktivna u bavljenju ovakvim i sličnim temama.

Ostaje nam nada, da će ovakvih večeri kod nas biti češće, u cilju povratka pravih vrednosti, a autorki ove značajne knjige želimo uspešnu promociju, zakazanu za 4. oktobar u Nišu, u okviru Dečije nedelje.

Jer iz promocija – edukativnih predavanja, autorke ove vredne knige , dr Marije Ranđelović, se zaista puno toga korisnog i pametnog može naučiti.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85769

3 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up