U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Saopštenje za javnost Opštine Blace povodom slučajeva dece iz Suvog Dola i porodice iz sela Popove

Autor 7 apr 2021

BLACE- Tragom informacija u vezi sa medijskom hajkom koja se dešava u Blacu u vezi sa socijalnim pitanjama a povezano sa slučajevima dece iz Suvog Dola i porodice iz sela Popova, rukovodstvo Opštine Blace smatra da javnost ima pravo na kompletnu informaciju o postupanju svih uključenih u ovaj slučaj uključujući i ponašanje strukture vlasti Opštine Blace.

-Nisu tačni navodi pojedinih medija koji jednostrano prenose informacije, kako Opština Blace ne brine o svom socijalno ugroženom stanovništvu jer opština itekako brine o svim stanovnicima, a posebno o ranjivim kategorijama, i u narednom periodu će biti tako. U vezi napada pojedinih medija ili nazovi medija, posebna hajka se vodi na rukovodstvo opštine Blace kako se nije adekvatno uključilo u rešavanje slučajeva sa decom porodice iz Suvog Dola i prema porodici iz Popove. To naravno nije tako jer je Opština sa posebnom pažnjom prati i trudi se da reši svaki problem ovakve vrste u skladu sa svojim ingerencijama.

Jedan od članova porodice iz Popove je redovni korisnik primanja iz oblasti socijalne zaštite a redovno svake godine dobija drva, jednokratnu pomoć a koriste i stan od opštine, što se svakako može proveriti uvidom u naše spise. Sve aktivnosti u ovoj i svim drugim oblastima kojima se bavimo su javne i dostupne svakom građaninu koji želi da sazna više. Takođe, članovi ove porodice korisnici su narodne kuhinje i čudi nas njihova izjava da su gladni a i ljuti nas ujedno, jer se pitamo gde onda završava hrana koju redovno uzimaju?  Ako smo im obezbedili hranu, krov nad glavom, socijalnu pomoć i ogrev, mora da im to smeta čim se žale na nas. Neka se raspitaju u drugim opštinama da li su sve ove socijalne usluge dostupne. Smatramo da nije fer da nas napadaju oni kojima pomažemo na svaki mogući način.

Što se tiče postupanja u slučaju dece porodice iz Suvog Dola, opština je odmah pokrenula proceduru za smenu direktorke i ogradila se saopštenjem od postupanja zaposlenih iz Centra za socijalni rad. Deca porodice iz Suvog Dola kao i njihova baka korisnici su svih prava koja im po zakonu pripadaju a odnose se na prava iz oblasti socijalne zaštite. Imamo saznanja da je i Osnovna škola pomagala deci u školovanju. Koordiniramo sa svim institucijama na lokalnom nivou i trudimo se da prižimo istinsku podršku u svakom pogledu i nismo kvazi humanitarci kao pojedine organizacije i pojedinci koji gledaju da ostvare razne interese u ovim slučajevima.

Naše namere su iskrene, planovi za poboljšanje njihovog položaja su realni i vrlo ozbiljno pristupamo ovim i sličnim slučajevima.

U budžetu Opštine Blace za 2021. godinu, za socijalnu zaštitu obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 28.573.000,00 dinara. Navedena sredstva izdvajaju se za sledeća davanja:

-Preko Centra za socijalni rad „Blace“ utvrđuje se i isplaćuje se

pravo na jednokratnu pomoć, na opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu, na novčanu pomoć radi najnužnije adaptacije stana.

-Iz budžeta opštine Blace, isplaćuju se prava za nezaposlene porodilje. Za novorođeno dete, za vantelesnu oplodnju, za troškove boravka dece u vrtiću, pomoć u kući i td.

Naglašavamo da opština sa posebnom pažnjom vodi brigu o našoj najstarijoj populaciji stanovništva, pogotovo imajući u vidu da oni spadaju u osetljivu kategoriju, i u vreme borbe protiv virusa COVID-19, te smo samo za pružanje ove usluge, do polovine juna meseca obezbedili sredstva u visini od 5.400.000,00 dinara, za 5 meseci pružanja usluge u kontinuitetu za 180 korisnika a plan je da ova usluga traje u kontinuitetu tokom cele godine. Ova dva slučaja koji se koriste i za napad na lokalnu samoupravu koriste i dnevnu uslugu Pomoć u kući.

Opština je, u okviru Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti –Swiss PRO“, dobila sredstva za Projekat: Unapređenje usluge „Pomoć u kući odraslim starim i invalidnim licima“, u visini od oko 1.800.000,00 dinara.

Na osnovu svega navedenog može se nedvosmisleno zaključiti da je opština uključena u rešavanje problema svojih stanovnika a posebno u oblasti socijalne zaštite, i na svake neosnovane napade obavezni smo prema javnosti i našim sugrađanima da kažemo istinu a ona je jedna, da nismo nemi posmatrači već aktivni učesnici u rešavanju problema svih naših sugrađana pa tako i u navedenim slučajevima.

Svi koji žele da provere ove navode pozivamo ih da to urade i uvere se da je hajka na lokalnu samoupravu jedna velika greška i loš marketing pojedinaca koji žele slavu preko osetljivih pitanja, za koja se borimo da ih rešimo za sveopšte dobro naše zajednice i svih njenih stanovnika, kazao je predsednik Opštine Blace  Ivan Burgić.

 

 

 

8
14

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=493383

7 apr 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0. Vi možete ostaviti vaš komentar

20 komentara za “Saopštenje za javnost Opštine Blace povodom slučajeva dece iz Suvog Dola i porodice iz sela Popove”

 1. Mira

  Ovim Nikolicima kad ste prvo gradili kucu koju su urusili, kad ste dali stan, [to ne po[aqetw socijalne radnice da im pociste i yamalkterisu plafon kad oni nemaju kad. Na delu je hajka sa postenim radnicima u dobroj sluzbi, niste trebali predsedni;e da se ogradjujete od svoje sluzbe, bolja Vam je od svih drugih. A [to se dacevica i Nikolica tice nek znaju svi da su prvi najve’i olo[s a drugi najveci neradnici. A ovog sto se bavi blackom sirotinjom posalji u Kursumliju, oni su bedniji od blacana, ali ga tamo narod zna dobro pa ne naseda na njegove fore. Sramota

  20
  18
 2. Roki

  Da da, sve su to veliki dusebriznici.

  9
  9
 3. Moje mišljenje je da je OU opštine Blace trebala da zaštiti radnike CSR znajući pozadinu čitavog slučaja. Svima je poznata i situacija porodice Dačević i porodice Nikolić, i koliko im je do sada pruzana svaka vrsta pomoci i podrške. Što od strane CSR, što od strane lokalne samouprave. Takođe su svima poznati i interesi dotičnog gospodina.

  18
  15
 4. Marija

  Blace je malo svi se medjusobno znamo i istina oko obe porodice je svima poznata.Dzabe pomoc u pocepan dzak,dzabe davati nekom ko je nezahvalan. A „humanitarac“ iz Kursumlije nek se pozabavi svojim mestom svojim sugradjanima i svojim institucijama ako sme.

  18
  16
 5. Realna-samoodbrana

  Konacno i realno gledanje situacije ovih Porodica. Gospodin koji rovari po nasoj opstini i pravi nas ludima i sramoti nas po celoj Srbiji zbog svojih sitnih politickih poena neka ide u svoju Kursumliju jer i tamo ima slucajeva za njegove politicke frustracije.
  Molim Blacane svih politickih orjentacija da ovog coveka ne ohrabruju u ovom necuvenom brukanju nas gradjana opstine Blace .

  17
  18
 6. Onaj koji radi sve ove stvari protiv Opstine BLace i CSR- neka ide u svoje mesto pa neka tamo zabodi red. Gradjani BLaca i okoline znaju odlicno slucajeve ovih porodica i znaju koliko je lokalna samouprava pomagala ovim porodicama i dalje to cini.

  14
  17
 7. Pera

  Pa ako je tako kao sto govore ovi botovi SNS-a ,a sto ovom coveku koji je sve ovo snimijo veruju drzavne institucije ako nije tacno?

  20
  13
 8. Kacor

  Badava ste se raspisali, berite kozu na siljak.

  14
  10
 9. Milojko

  Nemojte da bratine ovo sto su krivi, vrv je vama poso da ih branite, posto ste isti kao i oni. kad budu nebitni, vrv cete ih i vi napadati.

  6
  8
 10. Pera

  Radnice cetra su krive i to svi znamo,svi smo gledali, treba da odgovaraju, pa se stane na put bahatom ponasanju.

  21
  14
 11. Komentari mogu biti kakvi god bili Veliki i još veći problem sam imao sa tim istim ljudima iz Centra za Socijalni rad Svi su isti (mislim na ove starije )a ne na ovu mladu Ona je pešak u šahu Nedaju bože da se ja pojavom na nekom suđenju protiv Centra za Socijalni rad Kod mene nema priče već dokazi presuda neverovatnih

  13
  7
  • Uhh

   Zasto ih sam ne tužiš….Možda i zaradaiš nešto…..kako si sam napisao nema priče samo tužbe…znači samo dela a ne zvona i praporci moj druže…Zaboravljaš da su te presude verovatno donoslii i Sudovi sa Centrom za soc.rad…ti mu dodješ kao neki Osvetnik (avenger) …iz oblasti porodičnog prava pored toliko presuda neverovatnih?

   3
   1
 12. StopKuna

  Hvala Kuni, deca su sada dobro, Dačevići su zbrinuti.. A ti si i dalje kod dece? Koje su to skrivene namere? Šta tražiš više?

  15
  10
 13. Goca

  E moji blacani, zar ne prepoznajete namere tog gospodina humanitarca, stamislite zasto rovari po Blacu, pa pratili ga da Vam oduzme i to malo institucija sto postoji, ukinuce i opstinu i skolu, bicete selo osvestite se,jesmo sirotni ali nas on predstavlja kao bedu ali ljudsku, zar u evropskim zemljama ne postoje gradske cetvrti gde zivi sirotinja, zar ne postoje beskucnici, zar u Bg ne spavaju pod mostovima,razmislite, ne udarajte nisko jedan na drugog iz bilo koje politicke opcije da ste, samo mi nije jasno sta radi finansijska policija pa dopusta bogacenje nekog na racun sirotinje

  21
  14
 14. Mica

  Ko li je pisao ovo saopstenje?????

  7
  2
 15. Ana

  Sit gladnom ne veruje .Stidite se

  10
  4
 16. Ene

  Neki su uvek gladni, gladna usta se lako nahrane ali gladne oci i dusa nikad, nazalost nasim sugradjanima dusa je gladna za malogradjanstinom, batalite vise te teme

  6
  1
 17. Dosadan sam sebi

  U ovome nije bitna vlast… Odnosno ko je na vlasti…Bitno je na žalost…da u većini komentara vidim samo zlobu…Svi smo počeli da gledamo samo jednu stranu medalje.. Kao da smo mi Blačani jedva čekali da se pojavi neko i da nam da priliku da se ujedamo, sitimo i maltimo praznu slamu na Fb i sl. Čitajući komentare na istom u člancima koji spominju ova dva slučaja i „dobrocinitelja“ iz Kuršumlije (molim da me Kursumlični ne shvate pogrešno odnosi se samo na dotičnog) mogao sam da vidim većinom osudu i „veoma stručna mišljenja“ ljudi koji po načinu pisanja i izražavanja pa čak da i stavimo po strani padeže jedva umeju i da se potpišu… Ali elem došlo je vreme da postoji mesto gde svako može da mlati, piše šta god hoće bez ikakvih posledica… To mesto je internet za one koji me ne razumeju.. …Nikada lopovu neće biti dobar bilo koji policajac… Nikada lošem ocu ili pak majci socijalni radnik… Onom ko krši zakon sam zakon. Ali zar stvarno ne vidite, bar većina Vas ovde činjenicu da se neko odjednom pojavlje u Blacu i pokušava da reši naše probleme pošto ih je u svom gradu rešio???. Kao što je neko iznad u komentarima napisao da nas blati kao da smo kazamat…zatvor…smetlište..da mi nismo ljudi… ne znamo šta je pomoć? Nemamo humanosti? Ne čuvamo decu? Ne moji Blačani mi takvi nismo!!! Mislim da pre osude treba sačekati drugu stranu… Drugu verziju priče pa tek onda donositi odluke i sam sud o tome.. Ali pre svega želim da se svako zapita najiskrenije sam sa sobom ima li pravo da sudi i odmah kudi a i da presudjuje. Nadam se da će se pitanje dece rešiti na najbolji mogući način po njih, da izrastu u dobre i čestite ljude… A to gde je deci mesto u ovom teškom i tužnom slučaju mi čitajući gledajući i eventualno slušajući na ulici o tome ne možemo apsolutno ništa da znamo!!! Da li ste razmišljali… Šta ako je greška… Ako je podržana pogrešna strana opštom hajkom i na osnovu snimka.. Da li će neko reći pa da krivi smo.. Ne neće niko…Shvatite to!!! Nadam se da će u skorije vreme biti lepših vesti za komentarisanje. Aj u zdravlje.. i da još nešto da dodam da ne zaboravim. Pazite ko može i gde da vas snimi.. I šta od snimka iz pogrešnog ugla na kraju može da ispadne… U tom slučaju lepo je da znate svoja prava kada gde i pod kojim uslovima neko moze da Vas snima…

  13
  5
 18. Sladja

  U pravu ste vlasti se menjaju ali ostaju isti ljudi na vlasti to je problem kod nas .Previse je sile i bahatosti gledaju se samo licni interesi.Bice jos ovakvih porodica na zalost ,jer kod nas dok nesto ne dodje u medije nadlezni nemaju sluha.Svako zasluzuje pristojne uslove za zivot.

  6
  2
 19. Jana

  Ljudi koji brane radnice koje vuku na silu dete i prave mu modrice nisu nista bolji od njih. I ako su ti ljudi neradnici koji dobijaju dnevnicu od 600 dinara sta su onda opstinari a dobijaju debele plate. Lencuge i neradnici, mamini i tatini sinovi i kceri od kojih deca obicnih radnika sa zavrsenim dobrim skolama nemogu da se zaposle vec beze iz Blaca ili iz Srbije. Ako roditelj radi u opstini sutra dete, u policiji, Domu Zdravlja isto. A deca obicnih radnika ili onih koji nisu imucni idu od jutra do sutra za dnevnicu od 1000 dinara.
  Oni koji pisu zlobne komentare protiv ovog coveka i ovih porodica verovatno nisu osetili glad i ne znaju sta je nemati i raditi u tudjoj njivi. Da li su namere politicke ili ne vazno je da covek pomaze. Pre 20 godina i vise i sama sam isla i radila u tudjoj njivi da bi zaradila za jedne patike i to ne nike vec sa pijace. Dok su roditelji cesto bili bez posla ne svojom voljom ili zato sto su neradnici vec zato sto su se firme zatvarale a i sami su isli u nadnicu. A ta nasa da je nazovem izvinjavam se narecniku pisljiva Opstina 1 ili 2 dala kratkotrajnu pomoc i to je sve. Ali sirotinji Bog da 10 prstiju pa opet prezivi. Sta bi radili ti opstinari lesinari sto se bogate na tudjoj grbaci da postanu kao te „neradnicke“ porodice. Stidi te se svi vasih zlobnih komentara.
  U drugim zemljama drzava socijalno ugrozenima placa stan i plus daje novac za osnovne troskove. Nasa zemlja propala. Nema zakona zato je i tako.

  7
  7

Napiši komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo posetioce Toplicke Vesti online portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Topličke Vesti online portala ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između posetioca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Topličkih Vesti online portala. Redakciji Topličkih Vesti se možete obratiti na: komentar@toplickevesti.com.


Maintained by OZ.I.T.Solutions