U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Savet poljoprivrednicima: U kišnom periodu potrebna zaštita voćnih i ratarskih kultura

Autor 3 jun 2019

PROKUPLJE- Kišni period predstavlja idealnu podlogu za razvoj biljnih bolesti i pojavu štetočina na voćarskim i ratarskim kulturama”, kažu poljoprivredni stručnjaci.

Prema njihovim rečima, u zasadima šljiva pojavio se “šljivin smotavac”, koji izaziva crvljivost plodova. Suzbijanje ove štetočine vrši se tretiranjem, više puta, u periodu od maja od kraja juna.
Kako je istakla savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju, Ivana Obradović, voćarima se preporučuje da u suzbijanju ove bolesti koriste aktivne materije, i to hlorpirofos ili dimetoat.
U zasadima višnje, kada plod menja boju, štetu može da pričini „trešnjina muva“, koja izaziva crvljivost plodova. Da bi se ovo sprečilo, neophodno je tretiranje hlorpirofosom ili acetamipridom.
Najveću opasnost za zasade višnje i šljive, koje su u okolini Prokuplja na površini većoj od 4.000 hektara, može da pričini monilinia fruktigena, koja prouzrokuje trulež plodova.
-Od ratarskih kultura, pšenici je najpotrebnija zaštita jer se sada nalazi u fazi klasanja i cvetanja, i potrebno je da se zaštiti od šturosti klasa. Primenom odgovarajućih preparata, sigurno se povećava i prinos i kvalitet zrna, naglasila je savetodavac Ivana Obradović.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467285

3 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up