Smiley face
U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Sećanje na blaženopočivšeg patrijarha Pavla

Autor 15 nov 2018

KURŠUMLIJA-Na današnji dan umro je 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle.  Njegov život  je bio takav da svoj narod sabere, uzdigne i sačuva od posrnuća i pokaže jedan pravi put koji samo za istinu i pravdu zna. “On je znao da poduči, da pokaže Jevanđeljski put,  jedini pravi i istiniti,  bio je  pravi svetionik u svakom trenutku “, kazali su Topličkim vestima  za blaženopočivšeg  Patrijarha Pavla, unuka Snežana Milković, pisac Jovan Janjić,  protojerej-stavrofor Jovica Vićentijević, jerej Slobodan Miletić i slikar Bratislav Bata Anđelković.

Snežana Milković, autorka knjige “Moj deda patrijarh Pavle” i unuka patrijarhova naglasila je kada govori  o svom” deda popi“ ona govori o  mudrim poukama njegovim da se ne skrene od istine i pravde ni po koju cenu da se uvek ostane dosledno.

– Rekao mi je: “Sirće grize svoju flašu”. Pravo značenje shvatila sam kasnije, u svakoj reči obitavala je istina. Kada sam htela da napišem knjigu rekao je: Piši ali ne veličaj patrijarha”. Zapisivala sam dosledno sve i sećala se prošlih događaja. Napisala sam knjigu da bi svedočila pokoljenjima. Kakvog ga narod zna takav je bio, dosledan istini ipravdi–istakla je Snežana Milković.

Protojerej stavrofor Jovica Vićentijeć, istakao je  da je upoznao  patrijarha Pavla dok je bio na Prizrenskoj bogosloviji od ‘85 do ‘90 godine, koji mu je i predavao, koji je znao da poduči, da pokaže Jevanđeljski put jedini pravi i istiniti, koji je bio  pravi svetionik u svakom trenutku. Upućivao je na duhovno sabiranje i uzdizanje , jer život  44. patrijarha srpske crkve Pavla je bio takav da svoj narod sabere, uzdigne i sačuva od posrnuća i pokaže jedan pravi put koji samo za istinu i pravdu zna.

 

 

-Danas se  podsećamo  na patrijarha. Od rođenja kao Gojka Stojčevića 1914 u Kućancima,  do školovanja od Tuzle preko Sarajeva i Beograda, monašenja, vladičanskom i patrijaršijskom periodu, sve to predstavlja jednu veliku celinu i govori o  velikom duhovnom vođi srpskog naroda. Govori o patrijarhu o putu koji vodi u tri pravca: ka visini- ka Bogu, širini- na korist narodu i  dubini- ka spasenju.-rekao je Slobodan Miletić, starešina svete Trojice u Kuršumliji.

Jovan Janjić, napisao je knjigu “Budimo ljudi” koja je štampana u oko 30.000 primeraka

-Učimo iz njegovog života, jer njegov život je poučna priča, kako se bori i savladavaju životne dileme. Radio je na sebi imajući Lik Gospodnji uvek ispred sebe, pisao, proučavao i učio i od običnog sveta, uzimao je od svakog samo najbolje i postao “Izvor mudrosti”. Njegov program je bio jevanđelje Božje. Za sebe je uzimao najmanje a drugima davao najviše. On nije vladao on je služio- kazao Jovan Janjić, pisac.

Uzvišeni lik “Patrijarha Pavla“ oslikan na drvetu rukom Bate Bratislava Anđelkovića iz Vučja, odiše neuhvatljivom duhovnom  lepotom a predstavljen je u fazama kako se Srpski narod oseća: srećan, tužan, zamišljen, sa nadom i sa golgotom ali sa verom i sa svetlošću koja nadvisuje tamu.

-. Lik Patrijarha se preobražava iz slike u sliku i sve su različite kroz izraz lica predstavljeno je kako se oseća Srpski narod-istakao je Anđelković.

Biografija: Patrijarh srpski Pavle svetovno  ime Gojko Stojčević; rođen u Kućancima, 11. septembar 1914 a preminuo u Beogradu, 15. novembar 2009. Bio je 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve od 1990. do 2009. godine.

Zamonašen je u manastiru Blagoveštenje ‘48. godine. Izabran je za episkopa raško-prizrenskog ‘57. godine. Kao episkop svedočio je u Ujedinjenim nacijama pred mnogobrojnim državnicima, o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. Bavio se i naučnim radom I  dobio brojna odlikovanja.

Patrijarh srpski gospodin Pavle je preminuo u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji posle duže bolesti, 15. novembra 2009. Godine. Sahranjen u manastiru Rakovica, u litiji i na opelu bilo je prisutno oko 600.000 ljudi.

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=87880

15 nov 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up