U kategoriji Komentar, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Sećanje na kolegu: Bata od zanata

Autor 8 jula 2018

PROKUPLJE-Šućin Dimitrija upoznao sam spontano. A gde može biti spontanije, nego u kafani.
Kad mi ga je Srđan Živković, tada jedan od novinara i urednika “Topličkih novina” predstavljao, dodao je i ovo: Za prijatelje “Bata”.

I on je za mene odmah postao Bata. Živke se malo ljutnuo na moju uobičajenu drskost, koju bih ja radije nazvao neposrednošću, ali je stvar brzo izglađena, jer je i “Bata” posedovao urođenu neposrednost, i šarm starog šmekera.
Duhovitost je, pak, bila njegova najveća vrlina, i premda mi je u startu predstavljen kao novinar, ja sam ga najvećma poznavao kao satiričara, veoma produktivnog aforističara, i što je najmanje poznato, crtača stripova.
Šućko, kako smo ga najčešće zvali, i ako je bio već u “solidnim” godinama, bio je pravi operativac naše gradske novine, koja se u to vreme uspešno borila za svoje mesto pod medijskim suncem Toplice.
Što bi narod rekao, nicao je gde ga ne poseješ.
Uvek mobilan, sa notesom i pisaljkom u ruci, u svakom trenutku svuda oko nas, okivajući vreme olovom, o žuto – bele stranice novinske hartije.
I uspeo je naš drug i kolega. Vreme je prošlo, duh otišao, a njegovo delo ostalo.
Urednici su prihvatali njegove tekstove zbog upornosti s kojom je koračao kroz život, ali ponajviše zbog njihove zanimljivosti i aktuelnosti.
Kako je uspevao da uvek bude u pravo vreme na pravom mestu, još jedna je od tajni Šućkove novinarske pojave.

Šućkov crtež

Sećam se da me je čak i kad je oboleo i prestao da izlazi iz kuće, redovno telefonom obaveštavao o temama interesantnim za moj rad.
Jednostavno rečeno, “Bata” je bio majstor novinarskog zanata.
Verujte mi da i danas, kad se sklonim na neko skrovito mesto, daleko od namnoženih ljudskih zala, često pomislim kako će me iznenaditi Bata, noseći svesku u ruci, i s drugarskim osmehom uzviknuti: Mali, hoćeš li da daš “po jednu”, pa da dobiješ najbolju informaciju!
I mnogo mi nedostaje …


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82720

8 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up