U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Selo malo snegom zavejano!

Autor 23 feb 2018

KURŠUMLIJA- Da mi nije mobilnog telefona ja danima ne bih čuo ljudski glas, osim ženinog, a ona znam uvek šta će da mi kaže, priča Slobodan Urošević (54) iz planinskog sela igrište u opštini Kuršumlija.

Na naše pitanje “šta se radi u Igrištu”, Slobodan kao iz topa odgovara: “Selo malo snegom zavejano”.

Odmah nastavlja da opisuje seoske lepote u zimskom periodu. Slobodan za razliku od većine nije čovek koji se odmah žali. Veseo po prirodi on u svemu pronalazi lepšu stranu.

-Što volim kad dođe zima pa ne moram da kopam, kosim…Snega ima oko 25 centimetara, taman koliko treba da bi sve bilo lepo. Krovovi beli, livade bele, njive bele… Napravio sam prtine do svih objekata u dvorištu, sve geometrijski precizno-priča on.

Pročitajte i...  Raspisan tender za Industrijsku zonu, Laketić: Glavni parametri za dovođenje investitora broj zaposlenih i visina plate

Znajući ga kao čoveka koji kad je vreme puno radi a kad ne mora, zna da uživa, pitam ga kako provodi vreme.

-Čim ustanem prvo idem u štalu. Položim seno kravama, zatim namirim živinu, pogledam ako treba malo da popravim prtine, ponesem naručje drva i uđem u kuću. Za to vreme žena je ustala, založila šporet i skuvala kafu. Sedam za sto, iz flaše, koja je uvek na stolu, da ne dangubim da idem po nju, sipam sebi jednu rakiju, samo jednu, ispijem malo i polako pijem kafu, dok gledam televizor da se informišem šta ima novo u zemlji i svetu. Posle idem da pomuzem krave, odnesem mleko da žena skuva i nastavljam da gledam TV. U međuvremenu stigne i doručak, pa kad doručkujem prilegnem malo i iz kreveta gledam televiziju-pojašnjava Slobodan prepodnevne aktivnosti.

Pročitajte i...  Prvi digitalni sajam cveća u Blacu na pravi način promovisao proizvođače cveća

Nakom toga Slobodan opet ide u štalu da napoji krave, nešto poradi po dvorišti, pa opet u kuću.

-Mnogo mi je lepo. Kad bi ljudi u gradovima znali kako je lepo u selu svi bi se preselili, samo ne znaju- kaže Slobodan smejući se.

Kasnije u toku dana kaže da sluša muziku, čisto radi promene, da ne bi naprezao oči. Još nekoliko puta namiri stoku i več padne mrak. Tada ponovo uključi televizor.

-Nije mi dosadno. Navikao sam. Retko odem kod nekog u selu jer nas ima malo. Pravo da ti kažem više nisam ni mlad pa razdaljinu od jednog kilometra, koju sam nekad prelazio nekoliko puta dnevo, sad prelazim dosta teško, pa i ne idem. Kao da se kilometer produžio-objašnjava.

Pročitajte i...  Opštinska izborna komisija proglasila izbornu listu "Grupa građana Spasimo Kuršumliju vreme je -Nebojša Krstić"

Uz pozdrav Slobodan nas poziva da ga posetimo. Kaže, rakije ima, sira i kajmaka ima, krompira ima, suvog mesa ima…Ako igde ima ovake lepote i uživancije, kaži mi, završava Slobodan naš telefonski razgovor.

Inače, u Igrištu živi jedva dvadesetak duša a Slobodan je u svojoj 54. godini među najmlađim meštanima.

Baciće 1.000 kilograma krompira

Slobodan Urošević ima još oko 1.000 kilograma krompira koji nema kome da proda. Kaže neka dođe ko hoće i ponudi bar malo razumnu cenu, i neka ga nosi.

-Ako ga ne prodam, baciću ga. Šta da se radi. Sadio sam, kopao, vadio, pakovao u džakove, još da ga nekome odnesem i poklonim-kaže Slobodan.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=76430

23 feb 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Selo malo snegom zavejano!”

  1. U velikom gradu za nas kukavce sinjeProdaju krompir nebi ga jele svinje.Ja kad ga vidim meni se zgadi.Pitam gde se takav seje i vadi Krupan i sav kvrgav ceo Nebi ga krmak kuvanog jeo Odakle li ga doneše naši mešetari Država zato baš i ne mari Zato pitam na vlasit bratiju Što mu dozvoli uvoz u Srbiju .Znam kakav u našoj zemlji raste Lep gladak bez ijedne kraste Ali eto u tom je nezgoda Seljak nema kome da ga proda Nema prave zadruge seljačke Da seljaka zaštite od pljače O seljaku da se ona brine Otkupi mu to malo sirotinje.

  2. Drug

    Druže Slobo uvek si veseo i hrabar bio,pa nebi ni posumljao da ti je teško.Veliki pozdrav .

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up