U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Selo Sagonjevo uspostavlja prekograničnu saradnju sa selom iz Evropske unije

Autor 27 avg 2018

KURŠUMLIJA-  Lepo je rekao naš veliki pesnik Njegoš: „Ko na brdu baš i malo stoji, više vidi no onaj pod brdom“. Ja velim ko makar jednom ode iz zemlje Srbije u Evropu, ili dalje, ima šta pametno videti što bi mogli i mi uraditi i primeniti, da nam bude bolje. Moje selo Sagonjevo polako zarasta u korov. Trnje se približava kućama i dvorištima. Ljudi više ne kose! Nema stoke da pase travu! Najveći deo obradivog zemljišta više se ne ore, ne kosi, samo manji deo pored kuće održavamo, kao i voćnjake. Čini mi se da je takvo stanje i u ostatku zemlje Srbije.

Evropsko selo

Ko voli da putuje na zapad, kad na auto putu pređe granicu Slovenije, pa dalje, od miline ima šta videti. Cela površina čista i uredna, trava svuda pokošena, njiva poorana i posejana, stoka svuda pase po livadama. Pokazivali mi tamo  evropska  sela i gradove, sva zemlja je čista i uredno obrađena i nema ničije zemlje. U predgrađu pored velike samoposluge pasu krave a tu je blizu i štala. Kod nas se takva slika u prirodi ne može videti, jer mi imamo problema što stoka riče i balega, i ne miriše lepo pa su tu tužbe radi zaštite okoline a i vlasti donose odluku da je stoka nepoželjna u naseljenim mestima. Mi se više bavimo studijama  izvodljivosti u cilju zaštite životne sredine kada stoka pase travu pored kuca i da li je to štetan uticaj stoke po životnu sredinu po osnovu paragrafa tog i tog.

Srpsko selo Sagonjevo

Dok sam boravio u tom evropskom selu ja sam njihovoj zajednici predlagao da uspostavimo međudržavnu saradnju sa našom mesnom zajednicom, jer video sam da oni tamo vole da jedu naše maline, a ja u moje selo Sagonjevo pijem mleko iz evropskih sela, koje se prodaje i u našoj maloj varoši, i ništa nije skuplje od našeg mleka. Tako da mleko i maline mogu da budu dobar razlog za tu našu prekograničnu saradnju.  Oni su me kao ozbiljno shvatili i postoji mogućnost  za dalju saradnju našeg i evropskog sela.

Ja volim da pijem mleko sa njihovih bregova a oni vole da jedu maline sa naših brda.

(Autor Radovan Radovanović, Sagonjevo)

Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy course
download karbonn firmware
Download Premium WordPress Themes Free
free online course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=84569

27 avg 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Selo Sagonjevo uspostavlja prekograničnu saradnju sa selom iz Evropske unije”

  1. Ne moze Srbin a da ga ne zkovrne pa to ti je. U gradskim sredinama je zabrana drzanja stoke u Slo. a ne seoskim. Inace dora ideja mleko za maline.

  2. Cira

    ‘Z Bregov je iz Hrvatske. Kakve veze ima Slovenija?

  3. Marko

    Kakve lepote koja priroda e Rodni kraju moj.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up