U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Selo Sagonjevo uspostavlja prekograničnu saradnju sa selom iz Evropske unije

Autor 27 avg 2018

KURŠUMLIJA-  Lepo je rekao naš veliki pesnik Njegoš: „Ko na brdu baš i malo stoji, više vidi no onaj pod brdom“. Ja velim ko makar jednom ode iz zemlje Srbije u Evropu, ili dalje, ima šta pametno videti što bi mogli i mi uraditi i primeniti, da nam bude bolje. Moje selo Sagonjevo polako zarasta u korov. Trnje se približava kućama i dvorištima. Ljudi više ne kose! Nema stoke da pase travu! Najveći deo obradivog zemljišta više se ne ore, ne kosi, samo manji deo pored kuće održavamo, kao i voćnjake. Čini mi se da je takvo stanje i u ostatku zemlje Srbije.

Evropsko selo

Ko voli da putuje na zapad, kad na auto putu pređe granicu Slovenije, pa dalje, od miline ima šta videti. Cela površina čista i uredna, trava svuda pokošena, njiva poorana i posejana, stoka svuda pase po livadama. Pokazivali mi tamo  evropska  sela i gradove, sva zemlja je čista i uredno obrađena i nema ničije zemlje. U predgrađu pored velike samoposluge pasu krave a tu je blizu i štala. Kod nas se takva slika u prirodi ne može videti, jer mi imamo problema što stoka riče i balega, i ne miriše lepo pa su tu tužbe radi zaštite okoline a i vlasti donose odluku da je stoka nepoželjna u naseljenim mestima. Mi se više bavimo studijama  izvodljivosti u cilju zaštite životne sredine kada stoka pase travu pored kuca i da li je to štetan uticaj stoke po životnu sredinu po osnovu paragrafa tog i tog.

Pročitajte i...  Psi ponovo napali, stradao deo stada u Sagonjevu

Srpsko selo Sagonjevo

Dok sam boravio u tom evropskom selu ja sam njihovoj zajednici predlagao da uspostavimo međudržavnu saradnju sa našom mesnom zajednicom, jer video sam da oni tamo vole da jedu naše maline, a ja u moje selo Sagonjevo pijem mleko iz evropskih sela, koje se prodaje i u našoj maloj varoši, i ništa nije skuplje od našeg mleka. Tako da mleko i maline mogu da budu dobar razlog za tu našu prekograničnu saradnju.  Oni su me kao ozbiljno shvatili i postoji mogućnost  za dalju saradnju našeg i evropskog sela.

Ja volim da pijem mleko sa njihovih bregova a oni vole da jedu maline sa naših brda.

(Autor Radovan Radovanović, Sagonjevo)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=84569

27 avg 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Selo Sagonjevo uspostavlja prekograničnu saradnju sa selom iz Evropske unije”

  1. Ne moze Srbin a da ga ne zkovrne pa to ti je. U gradskim sredinama je zabrana drzanja stoke u Slo. a ne seoskim. Inace dora ideja mleko za maline.

  2. Cira

    ‘Z Bregov je iz Hrvatske. Kakve veze ima Slovenija?

  3. Marko

    Kakve lepote koja priroda e Rodni kraju moj.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up