U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Siromaštvo je teško iskoreniti ali pružiti ruku i lepu reč nije, a mnogo znači

Autor 1 okt 2018

KURŠUMLIJA- Ogrnuta vrhom Kopaonikom sela Mrče, Štava i zaseok Trešnjica u opštini Kuršumlija, opstaju samo zahvaljujući genetici njihovih meštana koji u sebi nose planinsku snagu i duh svojih predaka duboko usađen u svako biće koje egzistira na ovoj planini. Njihovi dedovi i pradedovi su živeli teško a i sadašnji meštani žive isto. Skoro da se ništa nije promenilo u poslednjih sto godina osim što su dobili struju, i to sa Kosova, iz Leposavića. Tako je tada bilo zgodnije. Od Kuršumlije su udaljeni između 45 i 50 kilometara a od Leposavića oko 30. Razvoj Lukovske banje približio im je civilizaciju na desetak kilometara ali su im predaleko lekari, škole i sve ono što čoveka čini društvenim bićem.

Baš zbog svega navedenog u akciji “Lekar u kući” ova mesta su posetili vojni lekari i lekari iz Doma zdravlja Kuršumlija, kao i predstavnici Crvenog krsta, koji su im uručili pakete pomoći.

Pročitajte i...  U Donjoj Draganji asfaltira se Vidojevačka ulica

Opšti utisak je da su bili iznenađeni I meštani i posetioci. Uglavnom starci nisu mogli ni da zamise da će im lekar ikada doći u kuću i prekontrolisati zdravlje, dati savete… posetioci su bili iznenađeni gde I kako ovi ljudi žive. Jedan od njih nam je kazao: Video sam teške uslove za život ali ovo još nisam video”. Posebno iznenađenje je bilo kad je jedan od mlađih meštana koji ima kola posednji kilometer do kuće svoj auto izvukao sa kravama, jer na svojim točkovima ne može.

Sekretar Crvenog krsta u Kuršumliji Radosava Mićović kaže da je u okviru akcije „Doktor u kući“ sa Vojskom Srbije, garnizon Kuršumlija i Domom Zdravlja a uz podršku lokalne samouprave, obišla ovaj kraj.

Pročitajte i...  Danas je Mala Gospojina

-U Trešnjici  živi samo devet stanovnika. Pored kompletnog pregleda, sve porodice dobile  su pakete od Crvenog krsta. Oni su prezadovoljni jer mnogi ne mogu sami da dođu do grada jer su u pitanju staračka domaćinstva, koji su bez primanja ili imaju samo poljoprivrednu penziju. Zato ćemo se potruditi u narednom periodu da obiđemo domaćinstva u udaljenim selima, jer pored toga što im uručujemo pakete mi na taj način vršimo psiho-socijalnu podrku – kaže Radosava Mićović.

Meštani kažu da je ova poseta za njih znak da držva ipak nije zaboravila na njih.

-Mi živimo kako živimo. Navikli smo. Najveći nam je problem kako da se lečimo jer sa godinama stižu i bolesti. Dom zdravlja je mnogo daleko a prevoz nije baš najbolji. Do Lukovske banje a to je desetak kilometara moramo da se snađemo kako znamo i umemo, a od banje do Kuršumlije ide autobus ali dosta retko. Ceo dan izgubimo da odemo do lekara i to ako završimo-kaže jedan meštanin.

Pročitajte i...  Dragana Protić iz Pretežane stigla do vrha estrade

Ova akcija je pokazala da je moguće pomoći ovim ljudima makar u jednom segmenetu. Iskoreniti siromaštvo u ovom kraju je veoma teška. Oni koji su snalažljiviji odavno su otišli. Ostali su samo stari i oni koji nisu imali gde.

Tekst je napisan u okviru projekta “Selo čuva državu”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85718

1 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up