Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Škola dala energiju celom selu

Autor 5 dec 2018

Otvaranjem škole u Tovrljanu, koju trenutno pohađa četiri đaka, ovo selo je praktično oživelo. Mnogi pomažu školu a učenici su pre neki dan dobili sportske rekvizite, golove za mali fudbal, lopte i rekete za bagminton i čunjeve.

-Porodica Radivoja Šmigića iz Tovrljana obradovala je naše đake malim golovima, a porodica Bobana Kovačevića loptama. Ovo je velika radost za sve njih i zato smo ovaj lep zimski dan iskoristili za igru napolju. Svima se zahvaljujemo što misle na nas i što nas vrlo često obraduju poklonima, rekao je učitelj Marko Čikarić.
Četvoro učenika iz ove osnovne škole u Tovrljanu, najudaljenijem selu prokupačke opštine, sada će moći radosno da trče za loptom u svom školskom dvorištu.
-Ovako male stvari našoj deci znače mnogo. Zahvaljujući donatorima, koji su i ranije pomagali našu školu, a pre svega lokalnoj samoupravi, naši đaci imaju dobre uslove za rad i učenje. Oni su zaslužili sve to, jer su dobra deca i dobri đaci. Sa njima ovo selo živi i sa njima se svi zajedno radujemo svakoj jeseni i početku nove školske godine, istakao je Čikarić.

U ovom planinskom selu sa nekoliko kuća užurbano se obnavljaju domaćinstva i podižu novi voćnjaci, a sve u cilju stvaranja boljih uslova za život, pre svega mladom naraštaju.
Tako roditelji đaka pomažu u svemu, lože peć u hladnim jesenjim i zimskim danima, kako bi se učionica zagrejala dok đaci ne stignu na časove, pomažu oko spremanja i nabavke užine i održavanja higijene u školi.
Uglavnom staračka domaćinstva, sada su dobila novu energiju i volju da rade na zemlji i obrađuju svoja imanja.
Nedavno je obnovljen i put do Tovrljana. Uređen je deo puta ka jednom od zaseoka ovog sela, a i sa kuršumlijske strane stiže asfalt, koji će put do sela skratiti za nešto više od pola kilometra.
U svemu ovome, meštani Tovrljana, i dve ovdašnje porodice sa malom decom, koje su se opredelile za ostanak i život na selu, veliko prirodno bogatstvo u vodi i plodnom obradivom zemljištu, vide nadu. Očekuju da će lokalna samouprava, kao i do sada, nastaviti da pomaže, ali da će i uz pomoć države ovaj kraj oživeti i razviti poljoprivrednu proizvodnju, što bi značilo bolji život za stanovnike ovog živopisnog, a donedavno zaboravljenog i zapostavljenog kraja.

Tekst je napisan u okviru projekta “Selo čuva državu”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=88562

5 dec 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up