U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Slavica Đukić Dejanović: Opštine da se prijave za sufinasiranje mera populacione politike

Autor 19 feb 2019

BEOGRAD-Ministarka zadužena za populacionu politiku Prof.dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je, povodom raspisivanja javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava opštinama i gradovima za mere populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je 150 miliona više nego 2018, da je za ovu godinu prioritet usklađivanje rada i roditeljstva.

Ministarka Đukić Dejanović je u Dnevniku RTS danas pozvala sve opštine izuzev Beograda, koji ima sredstva za te namene i opština na Kosovu i Metohiji da se pripreme kako bi aplicirale za bespovratna sredstva od 15. februara do 7. marta.

Ministarka je savetovala opštine da naprave prioritete i apliciraju za nepovratna sredstva za populacionu politiku i naglasila da će moći da dobiju i stručnu pomoć kako bi apliciranje bilo uspešno.

Pročitajte i...  103 godine od Topličkog ustanka, obeležavanje 26. februara u Mačkovcu

– Ove godine je prioritet usklađivanje rada i roditeljstva”, istakla je Đukić Dejanović i rekla da je potrebno učiniti da ginekolog i pedijatar budu dostupniji mamama i bebama.

Ona je dodala da, međutim, porodica nije samo beba i mama, već je veoma bitan i partnerski odnos unutar porodice.
Kabinet ministra zaduženog za demografiju i populacionu politiku Prof.dr Slavice Šukić Dejanović raspisao je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike za 2019. godinu. Pravo učešća imaju opštine i gradovi, a uslov je da jedinice lokalne samouprave u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predloženih mera, da imaju telo ili osobu zaduženu za pitanja demografije i populacione politike, kao i da su predložene mere u skladu sa ciljevima i namenama ovog poziva.
 
Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje onih mera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, kao i populacionu edukaciju.
 
Za ovu namenu iz budžeta je obezbeđeno 650 miliona dinara, što je za 150 miliona više u odnosu na 2018. godinu, i čak pet puta više sredstava u odnosu na 2017. godinu. Kada je 2017. godine prvi put raspisan Javni poziv finansirano je 15 jedinica lokalne samouprave u iznosu od 130 miliona dinara, a u 2018. godini 61 gradu i opštini dodeljena su sredstva u iznosu od 500 miliona dinara.
 
Rok za podnošenje prijava je  do 7. marta 2019. godine.

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=461481

19 feb 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Slavica Đukić Dejanović: Opštine da se prijave za sufinasiranje mera populacione politike”

 1. Nikola

  Javite ovim našim opštinskim rukovodiocima da se sete da konkurišu, mislim ako im nije teško.

 2. drMaja

  Sve pohvale za ministarki Đukić Dejanović, baš se trudi svim silama da popravi demografsku sliku.
  Vašoj redakciji pohvale jer ste ovu vest objavili, a Opštine naše iz Topličkog okruga neka se prijave zaboga!

 3. Anonimni

  Kako da se zenimo i udajemo kad nema posla u opstini.Samo rade tatini i mamini sinovi na budzetu i to uglavnom sa kolena na koleno.

 4. Pečeno zlatno tele

  Nemoj ste naivni. Što da konkurišu kad je sve to namešteno? Banbadava.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up