U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti, Nekategorizovano.

Sloga kuću gradi

Autor 18 maj 2020

BLACE- Braća Dušan i Boban Jovanović ostali su da žive na selu. Sa svojim porodicama zajedničkim snagama obrađuju oko 10 hektara zemlje. Od ove godine planiraju da počnu i sa preradom voća.

Plasteničku proizvodnju jagoda na svom gazdinstvu Jovanovići iz sela Trbunja započeli su prošle godine u tri plastenika sa 1500 živića.

Jelena Jovanović ističe da su zadovoljni ovogodišnjom cenom od 250 dinara a robu plasiraju najviše u Novom Pazaru.

Potražnja za jagodom je dobra pa s razlogom razmišljaju da od naredne godine povećaju površine pod jagodom u plastenicima.

Bebra je u punom jeku a zarada je veća jer koriste sopstvenu radnu snagu a ove godine očekuju i dobre prinose.

Jovanovići imaju i 30 ari jagoda na otvorenom a u planu je i početak prepađivačke proizvodnje voća u okviru ovog gazdinstva.

Pročitajte i...  Još jedan težak poraz Topličanina

Konkurisali su kod Fondacije Ane i Vlade Divac i kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Planovi su im usmereni ka prerađivačkoj proizvodnji voća i proizvodnji slatka, kompota, sokova…

Ovi mladi ljudi koji su ostali na selu osnovali su i svoju firmu pa su pravi primer da na selu može dobro da se živi.

Kako smo od Dušana Jovanovića saznali njihova firma sa sedištem u selu Trbunju bavi se metalo-prerađivačkom proizvodnjom,obradom raznih elemenata za rudarsku industriju, kamenolome, rade poljoprivrednu mehanizaciju i remont iste.

Ovde se izrađuju i brojne poljoprivredne mašine, pre svega za svoje ali i za potrebe tržišta poput univerzalnog berača za višnje i šljive koji oni izrađuju.

-Mogućnost ovog  berača je da bere oko 7-8 tone višnje a oko 13 tone šljive dnevno. Opslužuju ga 5 radnika, saznajemo od Dušana Jovanovića.

Pročitajte i...  Novi broj časopisa "TOK"

Na gazdinstvu Jovanovića obrađuje se oko 10 hektara zemlje, zastupljeno je svo voće, grožđe, maline, kruške a šljiva je voće koje dominira.

-Pod šljivom imamo oko 5000 stabala starosti oko 5 godina, ističe Boban Jovanović dodajući da je prerada voća uvek isplativija pa su im planovi u budućnosti usmereni ka tome.

Ovde je sve lepo organizovano još samo da država pomogne sa subvencijma i prerada voća može da krene a ovo gazdinstvo zaslužuje taj napredak.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=481483

18 maj 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Sloga kuću gradi”

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up