U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Smanjen broj krivičnih dela

Autor 14 jan 2019

PROKUPLJE- Stanje bezbednosti na području Policijske uprave u Prokuplju u 2018. godini znatno je unapređeno u odnosu na prethodnu, 2017. godinu, saopštio je načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Prokuplje Miroljub Cakić.

-Tome u prilog govori činjenica da je za oko sedam odsto smanjen broj krivičnih dela opšteg kriminaliteta, što znači da je u 2018. godini evidentirano 531 krivično delo, dok je taj broj u 2017. godini iznosio 571. Zabeležen je jedan slučaj ubistva u pokušaju, koji je i rasvetljen od strane policijskih službenika u Prokuplju, istakao je Cakić i dodao da u prošloj godini nije evidentiran nijedan slučaj krivičnog dela ubistva.

Stanje javne bezbednosti ocenjeno je kao stabilno i povoljno, jer podaci govore da je u svakoj oblasti rada PU Prokuplje zabeležen uspeh.

Smanjen je i broj krivičnih dela teških telesnih povreda, kojih je u 2018. bilo šest, dok je u 2017. godini zabeleženo čak 15 krivičnih dela teških telesnih povreda. Kada su u pitanju krivična dela teških krađa, taj broj je manji za 10 u odnosu na 2017. godinu, a prema podacima PU Prokuplje, zabeležen je i manji broj krivičnog dela krađe, ali i razbojništva.

Kako je precizirano, tokom 2018. godine evidentirana su 62 krivična dela nasilja u porodici, dok je u 2017. izvršeno 75 ovih krivičnih dela.

-Od kada je počeo da se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, od 1. jula 2017. godine, izrečeno je ukupno 558 hitnih mera i to 122 hitne mere privremenog udaljenja nasilnika iz stana i 436 hitnih mera privremene zabrane počiniocu da kontaktira žrtvu nasilja, saopštio je Cakić.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta u radu PU Prokuplje i samog MUP-a je borba protiv trgovine narkoticima, gde je takođe ostvaren veliki uspeh.

-Početkom septembra 2018. godine, u akciji Uprave kriminalističke policije Republike Srbije, na našem području zaplenjeno je 10 kilograma opojne droge heroin i tom prilikom uhapšene su dve osobe. Prošle godine sprovedeno je još osam akcija, a naši službenici zaplenili su 24 kilograma marihuane, više od 1,1 kilogram heroina, manju količinu kokaina i 52 tablete sa spiska psihoaktivnih supstanci. Protiv 84 lica podnete su krivične prijave zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i neovlašćenog držanja opojnih droga, navodi načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Prokuplje Miroljub Cakić.

I u oblasti javnog reda i mira zabeležen je manji broj prekršaja. U 2017. godini podneto je 65 prekršajnih prijava, a 2018. godine pet manje.

Policijska uprava dosta pažnje posvećuje edukaciji dece i omladine i u tom smislu organizovana su razna predavanja u osnovnim školama na teritoriji Prokuplja. Tako je u 2018. godini održano 165 predavanja na temu „Nasilje kao negativna društvena pojava“, „Prevencija i zaštita dece od opojnih droga i alkohola“, „Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža“ i „Prevencija i zaštita dece od trgovina ljudima“.

-Što se tiče stanja bezbednosti saobraćaja, u 2018. godini podnete su 7073 prekršajne prijave, od kojih se 2913 prekršaja odnosi na prekoračenje dozvoljene brzine, 367 protiv vozača pod dejstvom alkohola, dok su za nepropisno parkiranje podnete 844 prijave, saopštio je zamenik komandira Saobraćajne policije PU Prokuplje Milan Grujić.

On je takođe istakao da je za 14 odsto smanjen broj saobraćajnih nezgoda u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu, kao i broj nastradalih.

-Radi unapređenja bezbednosti saobraćaja, sprovodimo akcije, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou. Veći akcenat usmerili smo na uzročnike saobraćajnih nezgoda, a to su neprilagođena brzina i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, rekao je Grujić.

On je ovom prilikom istakao i stalnu edukaciju koja se sprovodi u svim školama na temu „Osnovi bezbednosti dece“ i koja traje tokom cele školske godine za učenike prvog, četvrtog i šestog razreda. U ovoj akciji angažovano je oko 500 policijskih službenika.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=165325

14 jan 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up