Smiley face
U kategoriji Politika, Poslednje Vesti, Prokuplje.

SO Prokuplje: Značajan korak ka formiranju nove industrijske zone, odbijen zahtev za povećanje cene iznošenja smeća

Autor 12 maja 2018

PROKUPLJE- Odbornici Skupštine Opštine Prokuplje jednoglasno su doneli Odluku o predlogu Vladi Republike Srbije za prenos prava javne svojine neizgrađenog građevinskog zemljišta iz javne svojine Republike Srbije u javnu svojinu Opštine Prokuplje, kao još jedan značajan korak ka formiranju nove industrijske zone predviđene Generalnim urbanističkim planom.


Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je objasnio da se radi o parcelama površine oko 16 hektara koje su u blizini fabrike Hisar gde već ima izgrađene prateće infrastrukture poput pristupne saobraćajnice, vodovoda, telekomunikacija, elektroenergetske mreže, što znači da je taj prostor idealan za izgradnju više industrijskih postrojenja.
-Ova odluka tiče se budućnosti naše dece. Na toj lokaciji će biti izgrađena moderna privredna zona, spremna za dolazak novih investitora. Kada smo razgovarali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, prilikom njegove posete Prokuplju, na njegovo pitanje kako može da nam pomogne, zatražili smo pomoć oko izgradnje industijske zone. U međuvremenu od početnog obećanja stiglo se i do konkretnih naloga za iznalaženje rešenja da država u potpunosti finansira njenu izgradnju. Zato je ova odluka od velikog značaja za građane Prokuplja, jer će omogućiti privredni razvoj i otvaranje novih radnih mesta, istakao je predsednik Simonović.


U cilju trajnog zbrinjavanja stanovnika naselja Mala Guba, Skupština Opštine Prokuplje donela je i Odluku o pribavljanju gradskog građevinskog zemljišta u javnu svojinu opštine Prokuplje kojom je omogućena dalja realizacija projekta koji finansira Evropska unija na planu uređenja rečnog korita reke Toplice, uokviru koga se gradi i 10 montažnih kuća za najugroženije romske porodice iz ovog naselja.
-Radi se o veoma vrednom projektu, što znači da uživamo veliko poverenje Evropske unije. Uradili smo kvalitetan projekat koji će našim najugroženijim sugrađanima obezbediti bolje uslove za život. Najvažnije je da naselje Mala Guba i Liparsko naselje trajno zaštitimo od poplava izgradnjom bedema i da izgradimo kuće za najugroženije romske porodice, kazao je predsednik Simonović
Pravoslavno arhijerejsko namesništvo Topličko obratilo se Opštine Prokuplje za pomoć u izgradnji novog hrama Svetog Đorđa u Prokuplju. Na pravoslavni praznik Đurđevdan episkop niški Arsenije osveštao je temelj novog hrama i tom prilikom rekao da je inicijativa za njegovu izgradnju postojala još tridesetih godina prošlog veka.Kako bi se nastavili radovi, Skupština je donela Odluku o dotaciji sredstava crkvenom namesništvu Topličkom u iznosu od milion dinara u ovoj fazi gradnje a prethodno je za temelj iz budžeta izdvojeno 600 hiljada dinara.
Zavod za zaštitu prirode Republike Srbije pokrenuo je postupak o proglašenju zaštićenog staništa „Bresničićka slatina“. Kako se radi o području na teritoriji opštine Prokuplje, koje je stanište retkim biljkama, gmizavcima i pticama, doneta je Odluka o proglašenju zaštićenog staništa „Bresničićka slatina“.
Usvojen je Izveštaju o radu Opštinskog štaba za vanredne situacije za 2017. godinu u kome se navodi da u 2017. godini nije bilo vanrednih situacija ni vanrednih intervencija na otklanjanju posledica elementarnih nepogoda, a samim tim ni utroška sredstava iz budžeta.
-Čak i kada su početkom januara 2017. godine područje naše opštine zadesile velike snežne padavine, nismo proglasili vanrednu situaciju kao pojedine opštine, jer smo preventivnim merama , redovnim čišćenjem ulica, sprečili da dođe do kolapsa. Tada je održana i prva vanredna sednica na kojoj je uvedeno dvadesetčetvoročasovno dežurstvo službe JKP „Hameum“ za saradnju sa građanima, istakao je komandant Štaba , predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.
U nastavku sednice razmatrani su izveštaji o radu za 2017.godinu JP za urbanizam i uređenje opštine Prokuplje , Turističko sportske organizacije i Centra za socijalni rad.
Razmatran je i usvojen Operativni plan za odbranu od poplava na teritoriji opštine Prokuplje za 2018. godinu, kao i Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta . Usvojen je Predlog rešenja o obrazovanju organizacionog odbora za proslavu gradske slave, kao i Organizacionog odbora za izgradnju Spomen obeležja Drugom pešadijskom puku „Knjaz Mihajlo“ u Prokuplju.
-Povodom otkrivanja Spomen obeležja i u oktobru će biti održana velika državna manifestacija čiji je pokrovitelj predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Kada je u pitanju izgradnja spomen obeležja i organizacija ove manifestacije, na nam a je velika odgovornost, ali i zadovoljstvo što ćemo se tako odužiti našim slavnim precima. Spomen park će biti ukras i ponos našega grada, rekao je predsednik Simonović.
Na današnjoj sednici doneta su i nova kadrovska rešenja i prihvaćene izmene u Upravnim i Nadzornim odborima Doma zdravlja, Doma kulture, Kulturno-obrazovnog centra, Istorijskog arhiva.
Za direktora Kulturno obrazovnog centra imenovana je Ljiljana Krasić, a za v.d. direktora JP Direkcija za izgradnju, urbanizam i stambene poslove imenovan je Milan Jovanović.
Obrazovana je i Komisija za koordinaciju inspekcijskog nadzora nad poslovima iz izvorne nadležnosti opštine Prokuplje. Cilj obrazovanja komisije je obuhvatniji i delotvorniji nadzor i izbegavanje preklapanja i nepotrebnog ponavljanja inspekcijskog nadzora. Takođe je obrazovana i Komisija za planove opštine Prokuplje.
Ono što je ujedinilo odbornike SO Prokuplje je i jedinstven stav po pitanju kvaliteta usluga iznošenja smeća kao i po pitanju štetnosti ugovora sa Kompanijom Por Verner Veber potpisanog 2011. godine. Skupština Opštine Prokuplje nije prihvatila zahtev kompanije Por Verner Veber za povećanje cena usluga iznošenja smeća, sa obrazloženjem da zahtev nije osnovan jer ni usluge koje pruža ovo preduzeće nisu na zadovoljavajućem nivou.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=80225

12 maja 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up